Κυνήγι Θησαυρού 15-16/02/2020
Χορός των Κυνηγών 14/02/2020
Το τέταρτο "αστέρι" τους απέκτησαν το απόγευμα της Κυριακής οι "Ανιχνευτές" (του δαιμόνου), που βρήκαν τον θησαυρό που είχαν κρύψει οι διοργανωτές "Μπουμπούνες" στο 31ο Κυνήγι Θησαυρού του Ρεθύμνου, το οποίο πέρασε στην ιστορία.
Σε ένα πλούσιο, χορταστικό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό παιχνίδι, οι ομάδες κλήθηκαν επί δύο μέρες να παίζουν... δαιμονισμένα, όπως είχαν προστάξει με το θέμα τους "Δαίμονες" οι διοργανωτές. Συνολικά 47 γρίφοι παίχτηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, αριθμός ρεκόρ για την 31ετή ιστορία του κυνηγιού. Παρ' όλα αυτά ήταν γρίφοι βατοί, με γρήγορη λύση, που έδιναν την ευκαιρία σε όλες τις ομάδες, 41 στον αριθμό, να παίξουν, να τρέξουν και να ευχαριστηθούν.
Ο θησαυρός βρέθηκε στον Δημοτικό Κήπο, εκεί όπου έφτασαν πρώτοι οι Ανιχνευτές, που βρήκαν το θησαυρό, έβαλαν τον απαραίτητο κωδικό στο λουκέτο και πήραν το λευκό βαρίδι, που τοποθέτησαν στην ζυγαριά που είχαν φτιάξει οι Μπουμπούνες και βρισκόταν από το πρωί στο δημαρχείο. Στην ζυγαριά, παλιού τύπου, υπήρχε ήδη τοποθετημένο το μαύρο ζύγι και το λευκό ήρθε να ισορροπήσει την κατάσταση, ανάμεσα στο καλό και το κακό, τον καλό και τον κακό δαίμονα, που υπάρχει στη ζωή μας, όπως μας είχαν διαμηνύσει πολλές φορές οι Μπουμπούνες.
Το κλίμα στο δημαρχείο όλο το διήμερο ήταν παιχνιδιάρικο, οι ομάδες πήγαιναν και ερχόντουσαν, έπεφταν σε "χαντάκια" και μαύρους δαίμονες, χρησιμοποιούσαν τους λευκούς, καλούς δαίμονες για να τα αποφύγουν και γενικότερα ήταν μία ατμόσφαιρα που θύμισε σε όλους τι σημαίνει κυνήγι θησαυρού στο Ρέθυμνο.
Οι Μπουμπούνες έστησαν ένα πολυσύνθετο αλλά καλοκουρδισμένο παιχνίδι, που παρά την απρόσμενη ουρά που δημιουργήθηκε το μεσημέρι, λόγω της μετάβασης του παιχνιδιού από τη μία ενότητα στην άλλη, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε και όλα πήγαν ρολόι μετά τη διευθέτηση.
Τον γρίφο του θησαυρού πήραν οι Ανιχνευτές και οι Γκουσγκούνηδες, δηλαδή οι δύο ομάδες που αναμετρούνταν στην κορυφή για τους τελευταίους πολλούς γρίφους. Ελάχιστα λεπτά χώρισαν τους νικητές από τους δεύτερους, αρκετά όμως για να τους κλέψουν τον θησαυρό.
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή
Σε έναν χορό πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι Μπουμπούνες επέλεξαν να διασκεδάσουν τους κυνηγούς με λαϊκό πρόγραμμα, ξεκίνησε το 31ο Κυνήγι Θησαυρού. Εκεί οι ομάδες έμαθαν πως θα χωρίζονταν σε τέσσερις ομάδες χρωμάτων, όσοι και οι πολύχρωμοι δαίμονες, δηλαδή μπλε, πράσινοι, κίτρινοι και κόκκινοι.Οι 41 ομάδες χωρίστηκαν και έμαθαν τις ιδιότητες κάθε δαίμονα. Ο κόκκινος δαίμονας έδινε τη δυνατότητα στις ομάδες να περάσουν έναν γρίφο, ο πράσινος δαίμονας να περάσουν από ένα σημείο, χωρίς να χρειαστεί να πάνε στο σημείο να το τσεκάρουν, ο μπλε δαίμονας έδινε τη δυνατότητα να πάρεις παράλληλα με τον γρίφο που έπαιζες έναν ακόμα γρίφο να τον δουλέψεις παράλληλα, ενώ ο κίτρινος δαίμονας έδινε τη δυνατότητα στην ομάδα που τον είχε να δώσει "δωράκι" σε μία άλλη ομάδα, ήτοι έναν ακόμα γρίφο. Αν ωστόσο, δεν τον έδινε εγκαίρως, τότε το "δώρο" έσκαγε πάνω του.Όλοι οι δαίμονες μπορούσαν να "παίξουν" μέχρι ένα σημείο του παιχνιδιού και όχι σε όλο.Οι ομάδες πήραν τα πρώτα στοιχεία για την έναρξη του παιχνιδιού, το οποίο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το Σάββατο στις 4 το μεσημέρι μέσω του Team FM.Οι ομάδες σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού έβρισκαν στις λύσεις των γρίφων είτε ζωντανά σημεία, είτε λουκέτα με κωδικούς QR, τους οποίους σκάναραν για να δουν τον επόμενο γρίφο.
4. Μία άσκηση γεωμετρίας, μέσα από τα διανύσματα και τα σχήματα οδηγούσε τις ομάδες στην Αγαδική Αυλή στην Λούτρα
5. Μία φωτογραφία με την "Μις Πλατεία", παρέπεμπε στην κόρη ενός καφετζή στην πλατεία της Σοχώρας που λόγω της ομορφιάς της την αποκαλούσαν έτσι.
6. Οι ομάδες έπαιρναν τέσσερις τηλεκάρτες, που παρέπεμπαν στα 4 καρτοτηλέφωνα στο πλάι του παλιού ΟΤΕ στη λεωφόρο.
7. Ένα ρέμπους τους παρέπεμπε στο δημαρχείο, καθώς έβγαινε η φράση Κουντουριώτη 80
Σε αυτό το σημείο οι ομάδες έπεφταν στον μαύρο δαίμονα, που τους προκαλούσε καθυστέρηση 10 λεπτών.
8. Οι ομάδες πήραν κάποια ξυλάκια, που τους παρέπεμπαν στο πατάρι του Σινέ Παντελής, όπου παλιά μπορούσες να φας τα σουβλάκια
9. "Μπορεί να μη χρειάζεται σπανάκι, είναι όμως ήρωας για τους τόσους που του χρωστούν τη ζωή τους" ήταν το επόμενο κείμενο, που παρέπεμπε στην παραλία στην επιχείρηση POPEYE του Γαβρίλη Τσουντάνη.
10. Η αφίσα από την μουσική εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη σε όσους δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο, που έγινε πριν λίγους μήνες στον δημοτικό κήπο. Εκεί οι ομάδες έδιναν τον "οβολό" τους, που θα χρησιμοποιηθεί για μία φιλανθρωπική δράση των Μπουμπούνων.
11. Γρίφος για το πρώτο καφέ με ίντερνετ το 1995, που παρέπεμπε στο Galero
12. Οι ομάδες έπαιρναν ένα βιβλίο, και από την φράση "Το Βασίλειο της Δύσης" πήγαιναν στο προξενείο του Μαρόκου
13. Έπαιρναν έναν λαβύρινθο, που έβγαζε ως λύση Χατζηδάκις - Κατράκης και πήγαινες στην διασταύρωση των δύο οδών.
14. Έπαιρναν μία φωτογραφία της μαρμάρινης πλάκας στην Μητρόπολη, που αναφέρει ότι με πρωτοβουλία του Επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Καλλίνικου Νικολετάκη ανεγέρθηκε το 1844 ο ναός. Πήγαιναν στη μητρόπολη Ρεθύμνου.
15. Με τον κώδικα 9F8H+F2 οδηγούνταν στο δημαρχείο, μέσω του google maps. Αυτός ο plus code έστελνε ουσιαστικά μέσω των qr τις ομάδες στο δημαρχείο, κάθε φορά που χρειαζόταν να πάνε στο αρχηγείο των διοργανωτων.
16. O τελευταίος γρίφος του Σαββάτου ήταν σπονδυλωτός. Ήταν η περιγραφή ενός αγώνα ποδοσφαιρικού και η φράση που ακουγόταν ήταν "ακολούθησε τη φάση". Έτσι, οι ομάδες έπρεπε να αναγνωρίσουν τα παρατσούκλια τεσσάρων παλιών ποδοσφαιριστών του Ρεθύμνου, του Αντ. Μακρυδάκη (Παπαφλέσσας), του Νίκου Παπαδάκη (Κρεμανταλάς), του Τάκη Σιμιτζή (Σπατσάκι) και του Τάσου Τσακάλη (Κούντη) και να πάνε διαδοχικά στις επιχειρήσεις τους. Εκεί ένας "μπουμπούνας" υπέγραφε τη μπάλα, που είχαν μαζί τους και στο τέλος έβαζαν γκολ.
Το παιχνίδι της Κυριακής
Το παιχνίδι ξεκίνησε την Κυριακή από τις 8.29. Για την ακρίβεια, μέσα σε μισή ώρα με διαφορά μερικών λεπτών οι 10 πρώτες ομάδες πήραν τον πρώτο γρίφο μέσω Viber, το οποίο χρησιμοποιούσαν ούτως ή άλλως σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού για να τσεκάρουν με τους διοργανωτές. Μέχρι τις 9 είχαν ξεκινήσει συνολικά 10 ομάδες και όλες οι υπόλοιπες ξεκίνησαν στις 9 παίρνοντας τον πρώτο γρίφο από το δημαρχείο.
1. Μέσα από ένα λυμένο σταυρόλεξο, προέκυπτε πως όλες οι λέξεις εάν μεταφράζονταν στα αγγλικά τους πήγαιναν στο Bizarre
2. Έπαιρναν μία κασέτα και ένα στυλό. Γυρνώντας την κασέτα, έβλεπαν κολλημένη στην ταινία της λέξη Sound, όπου ήταν η ντίσκο στο παλιό ταχυδρομείο
3. Μία παραγγγελία σε χαρτί εστιατορίου έδινε στις ομάδες τον τρόπο να πάνε στο εστιατόριο Αστόρια
4. Πήραν οι ομάδες μπισκότα μέσα σε μία εφημερίδα. Ο Νικόλαος Ανδρουλιδάκης, εκδότης εφημερίδας "Δημοκρατία" και έγραφε με το ψευδώνυμο Ν.Μιράντας. Οδηγούνταν στην οδό Ν. Ανδρουλιδάκη 6 (λόγω των έξι μπισκότων)
5. Γρίφος με την εικόνα ερωτικών στάσεων. Μία από τις στάσεις έγραφε τη λέξη "Κηφισιά" και οδηγούσε στο κατάστημα Μυλωνάκη στην Καλλιθέα, όπου παλιά ήταν η στάση Κηφισιά.
6. Μία σακούλα με φύκια και ψαλίδι παρέπεμπε στον παλιό κουρέα με επώνυμο Φύκιας, εκεί όπου σήμερα είναι η κρεπερί Harri"s.
7. Ένα πακέτο τσιγάρο Ασος, παρέπεμπε στο υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο εποχής του Αγγελάκη που λόγω νέας τεχνολογίας υποσχόταν λάδι από 1 οξέο και κάτω (εξού και το όνομα Ασσος), στο Άδελε. Στο πακέτο ήταν γραμμένη μία λίστα με ψώνια, με το λάδι να είναι το μόνο που δεν είχε σβηστεί.
8. Ένα ανέκδοτο με τους συμμετέχοντες να είναι όλοι Βαλκάνιοι (Έλληνας, Τούρκος, Αλβανός, Βούλγαρος, Ρουμάνος, Γιουγκοσλάβος), οι οποίοι μαγείρεψαν ένα φαγητό. Οι ομάδες πήγαιναν στο εστιατόριο Βαλκάνια.
9. Ένα κείμενο με περιγραφή από τον Μανώλη Χαμαράκη (Κόκκινο), που θεωρούνταν μεγάλος ψεύτης, για την είσοδο του σε μία τρύπα που οδηγούσε στην Φορτέτζα. Οι ομάδες πήγαιναν στο καφενείο του Κόκκινου στο παλιό λιμεναρχείο.
10. Η περιγραφή του θανατηφόρου δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή στον Αλέξανδρο Παναγούλη. Οι ομάδες πήγαιναν πίσω από περίπτερο στην Πλατεία Ορφανοτροφείου
11. Ένα κείμενο για αετούς παρέπεμπε στο Συμμαχικό Αεροδρόμιο Πηγής, στο οποίο είχαν σταλεί 5 αεροπλάνα για υποστηρίξουν την οπισθοχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων έναντι El Greco.
12. Δίνονταν οι στίχοι ενός τραγουδιού. Ο τίτλος τραγουδιού είναι ΡΟΜ και μιλάει για το παιχνίδι Μπριτζ και οδηγούσε στον Ρεθεμνιώτικο Όμιλο Μπριτζ στο παλιό Δημαρχείο.
13. Ένα λευκό φερετράκι που περιείχε ένα κείμενο που παρέπεμπε στην Υπατία Μοάτσου, που πέθανε πολύ νέα και άφησε την προίκα της με την οποία χτίστηκε το καμπαναριό της Μικρής Παναγίας.
14. Οι ομάδες έπαιρναν έναν γρίφο με μια φτερωτή νερόμυλου και κενά που πρέπει να συμπληρωθούν. Από την συμπλήρωση των κενών και την επιλογή του 1ου γράμματος από την 1η λέξη, του 2ου από την 2η κοκ προκύπτει "Σαουνάτσος" και πήγαιναν στον Νερόμυλο του Σαουνάτσου στου Γάλλου.
15. Οι ομάδες πήραν ένα σταυρόλεξο με μία κενή λέξη. Η συλλογή τραγουδιών έχει τον τίτλο "Μαραμπού", ο τίτλος του ομώνυμου τραγουδιού είναι το κενό που πρέπει να συμπληρωθεί και πήγαιναν στο κέντρο Μαραμπού στον Πλατανιά (σήμερα Marino's)
16. Μία πελότα με αυτοκόλλητο ανέμου. Παρέπεμπε στον ράφτη με το όνομα Βοριάς και στην οδό Αρκαδίου, στο σημερινό κατάστημα Five.
17. Μία προκύρηξη ΕΣΠΑ. Μέσα στο κείμενο, γίνεται περιγραφή "θέσεων" ενός θεάτρου. Π.χ. σκηνή, παρασκήνιο, θυμέλη, κτλ. Και ότι είναι νοτίως της πόλης με θέα κτλ κτλ. Πήγαιναν στο θεατράκι του Ευληγιά.
18. Οι ομάδες πήραν ένα κοκορέτσι που περιείχε ένα κείμενο. Έπρεπε να καταλάβουν ότι στα Χασαπιά οι σφάχτες έπαιρναν τα εντόσθια και έφτιαχναν κοκορέτσι το οποίο πουλούσαν για ένα "πενταράκι" και πήγαιναν στα Χασαπιά, πίσω από το άγαλμα του Γιαμπουδάκη.
19. Μία φωτογραφία με pixels που απεικόνιζε την πρόσοψη του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, όπου έπρεπε να πάνε.
20. Το κείμενο "Με την κουρελού, με την νεκροφόρα ή με τα πόδια; Όπως και να 'χει, έλα στην αφετηρία" οδηγούσε τα πρώτα μέσα μαζικής μεταφοράς, που τα έλεγαν νεκροφόρα, κουρελού και τους ζητήθηκε να πάνε στην αφετηρία στο ξενοδοχείο Κύμα στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.Σε αυτό το σημείο σταματούσαν οι δαίμονες και πλέον οι ομάδες σε κάθε γρίφο τσέκαραν στο δημαρχείο με φωτογραφίες.21. Ένα λίνκ με τραγούδι του Πανούση, το π.χ., που στο τέλος έλεγε "έλα κι εσύ" στου Καραμπελιά και με μία ημερομηνία, παραπέμπονταν οι ομάδες στο Εργατικό Κέντρο όπου παρουσίασε το βιβλίο του και το κόμμα του στο Ρεθυμνο.22. Ένα κείμενο που περιγράφει λάθος τροφές για μέλισσες, οι οποίες είναι ζωοτροφές. Αποθηκεύονται σε περιοχή με κλίμα σαν της Αιγύπτου. Παρέπεμπε στην επιχείρηση Μελισσουργού στα Μισσίρια.
23. Γρίφος που περιγράφει το παράδοξο του Επιμενίδη : είστε όλοι ψεύτες, είμαι ένας από εσάς, άρα είμαι κι εγώ ψεύτης, άρα δεν είστε ψεύτες, κτλ. Οδηγούσε στην οδό Επιμενίδου.
25. Ένα σταυρόλεξο με οδηγό κάποια γράμματα. Με τη σωστή τοποθέτηση των λέξεων προκύπτει "ΤΑΛΙΠ", τούρκικος καφενές, στο παλιό λιμάνι, στο "Ζέφυρο".
26. Μία φωτογραφία του διπλού πέλεκυ και ένα κείμενο για δάνεια τράπεζας Lavris Bank. Οδηγούνταν στην οδό Λαβυρίνθου (πρώην οδό Τραπέζης)
27. Μία εικόνα με ρωμαίους λεγεωνάριους, που έλεγαν κάποιες φράσεις. Με το πρώτο λατινικό αλφάβητο με τα 24 γράμματα και όχι με τα 26, και την κρυπτογράφηση Καίσαρα έβγαινε η φράση: "Βρείτε την Αφροδίτη γεννήτορα της Λάππας". Πήγαιναν στην προσωρινή έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου στον Άγιο Φραγκίσκο.
28. Ένα κείμενο για το στοίχημα και με το τριαδικό σύστημα αρίθμησης, μετατρέποντάς το στο δεκαδικό και μετά σε γράμματα, έβγαινε η λέξη ΕΠΣΡ στην οδό Καποδιστρίου.29. Ένα κείμενο από το βιβλίο Μετοικεσία (του Παρασκευά Συριανόγλου) περιγράφει την ταλαιπωρία Καππαδοκων προσφύγων ως την προσωρινή διαμονή τους στην Φορτέτζα.
30. Μία επιστολή προς την αγαπημένη μας μητέρα. Επιστολή προς την Επιστήμη (5/11), σπίτι της οποίας είναι το Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου πρωτοστεγάστηκε στα Περιβόλια. Το πρώτο παιδί της οικογένειας ήταν η Φιλοσοφική Σχολή (Φιλοσοφία 1/5) που πρωτολειτούργησε το 1977. Άρα, όταν γράφεται η επιστολή (το 2007) είναι 30 ετών. Την 1η Μαΐου γιορτάζει η Φιλοσοφία. Το τελευταίο παιδί είναι το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, που πρωτοδέχτηκε φοιτητές το 1999. Οδηγούσε στο παλιό πανεπιστήμιο.
H ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 |
ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ |
2 |
ΓΚΟΥΣΓΚΟΥΝΗΔΕΣ |
3 |
ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ |
4 |
ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ & ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ |
5 |
ΛΕΣΧΗ ΜΑΜΟΥΝΩΝ |
6 |
ΕΜΕΙΣ & ΕΜΕΙΣ |
7 |
ΓΙΑΡΕΜΗΔΕΣ - ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ |
8 |
ΕΚΑΤΣΕ Η ΚΟΥΤΣΗ ΚΑΤΣΙΚΑ |
9 |
ΝΑΤΑ & ΦΑΤΑ |
10 |
ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ |
11 |
ΑΡΚΑΛΟΙ |
12 |
ΠΟΘΕΝ ΑΙΣΧΟΣ |
13 |
ΟΙ ΑΛΛΟΙ |
14 |
ΑΜΕΛΕΤΗΤΟΙ |
15 |
ΠΑΡΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΥΛΑ |
16 |
ΓΑΛΑΤΕΣ |
17 |
ΠΕΝΤΑΞΕΥΡΟΙ |
18 |
ΜΠΑΓΑΣΕΣ |
19 |
ALTER EGO |
20 |
ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ |
21 |
ΠΛΑΝΗΤΕΣ & ΑΝΕΣΤΙΟΙ |
22 |
ΦΕΥ...ΓΑΤΟΙ |
23 |
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΕΣ |
24 |
ΚΡΑΣΟΚΟΥΡΟΥΠΕΣ |
25 |
ΑΦΟΡΤΙΣΤΟΙ |
26 |
ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΗΔΕΣ |
27 |
ΤΖΙΤΖΙΚΟΤΡΙΧΗΔΕΣ |
28 |
ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ |
29 |
ΑΝΑΜΑΖΩΞΑΡΗΔΕΣ |
30 |
ΜΑΛΑΓΑΝΕΣ |
31 |
ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ |
32 |
ΜΑΧΜΟΥΡΛΗΔΕΣ |
33 |
ΤΟΞΟΚΡΟΤΑΛΟΙ |
34 |
ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΩ ΠΡΙΝ ΜΕΘΥΣΩ |
35 |
ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ |
36 |
ΣΤΡΙΓΚΛΕΣ |
37 |
ΠΑΙΞΕ ΓΕΛΑΣΕ |
38 |
ΜΑΣΑΣΟΥΡΑ |
39 |
ΔΕΙΞΕ ΣΤΡΑΒΕ Τ' ΑΛΗΘΩΡΟΥ |
40 |
ΧΟΧΛΙΟΙ |
41 |
ΑΓΓΟΥΡΟΞΥΠΝΗΜΕΝΟΙ |
της Αγγελικής Καλλέργη