Της Αγγελικής Καλλέργη
Πηγή : https://www.goodnet.gr/news-item/to-trito-asteri-stous-mpoumpounes.html?fbclid=IwAR1Ztq7-SwQCuAguyPLNdiCz5wVstPw5XWvWOlg79WQzSPi6RIpB9FLuRuE
Μετά από 11 χρόνια, οι Μπουμπούνες έφτασαν και πάλι στην κορυφή, βρίσκοντας τον θησαυρό του επετειακού 30ου κυνηγιού θησαυρού που διοργάνωσε η ομάδα «Έκατσ’ η κουτσή κατσίκα». Το πανηγύρισαν έντονα και ανέλαβαν μία μεγάλη υποχρέωση: την διοργάνωση του 31ου κυνηγιού στις 16 Φεβρουαρίου του 2020, δηλαδή σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα. Είναι ο τρίτος θησαυρός των Μπουμπούνων μετά τις νίκες το 1997 και το 2008.
Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής λίγο πριν την έλευση της μεγάλης κακοκαιρίας. Οι Κατσίκες παρέδωσαν τον θησαυρό στους νικητές, θησαυρό που βρήκαν στον παλιό Team FM στον Τίμιο Σταυρό, δηλαδή τον πρώτο διοργανωτή του κυνηγιού πριν από 30 χρόνια! Άλλωστε, η διοργανώτρια ομάδα είχε φροντίσει να κλείσει ήδη με την ολοκλήρωση του διαδικτυακού κυνηγιού μία σημαντική εκκρεμότητα: να βρεθεί ο θησαυρός του 4ου κυνηγιού, που τότε δεν είχε βρεθεί. Αυτή τη φορά οι Μαλαγάνες, στο τέλος του διαδικτυακού παιχνιδιού την περασμένη Τετάρτη, βρήκαν τον θησαυρό, στον φοίνικα της πλατείας Μικρασιατών, όπου κάποτε υπήρχε η κουφάλα δέντρου στην οποία ήταν κρυμμένος ο τότε θησαυρός.
Το φετινό παιχνίδι είχε αρκετές καινοτομίες και τεχνολογικές εξελίξεις. Για πρώτη φορά ο χορός των ομάδων μετατράπηκε σε υπαίθριο πάρτυ στον Πλάτανο, μεταξύ του Cul de Sac και του Galerο. Η περιοχή είχε στολιστεί με τις ομπρέλες που οι ίδιες οι ομάδες είχαν φτιάξει, το πάρτυ είχε πολύ ρυθμό και οι «Κατσίκες» φρόντισαν για ένα επετειακό βίντεο για τα 30 χρόνια, που προβλήθηκε στον κινηματογράφο «Απόλλων». Στη συνέχεια, ένας κυνηγός από κάθε ομάδα μεταφέρθηκε σε σπίτι στην οδό Χειμάρρας, όπου πήρε τα πρώτα στοιχεία για την έναρξη του κυνηγιού.
Το Σάββατο οι ομάδες κλήθηκαν να ακούσουν Team FM στους 102 από τις 3 το μεσημέρι και ουσιαστικά έλυσαν γρίφους οδηγούμενοι σε κοινωνικές δομές και εφαρμόζοντας τον τρόπο τσεκαρίσματος, μέσω της εφαρμογής που είχαν φτιάξει οι διοργανωτές. Το παιχνίδι τσεκαριζόταν κατά κύριο λόγο με «ψηφιακά ταμπελάκια» που γινόταν μέσω συγκεκριμένων κινητών που είχαν δηλώσει οι ομάδες, με Bluetooth που εντόπιζαν ψηφιακά QR, ενώ υπήρχαν και μόλις δύο ζωντανά σημεία.
Η Κατσίκα μέσα από το φετινό της παιχνίδι θέλησε να τιμήσει σημαντικές προσωπικότητες του τόπου, «αφιερώνοντας» κάποιους γρίφους της, όπως: τον Ανδρέα Νενεδάκη, τον Τίτο Πετυχάκη, την Μαρία Τσιριμονάκη, τον Γιώργο Εκκεκάκη, τον Κωνσταντίνο Ξεξάκη.
ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΓΡΙΦΟΙ
Από την Παρασκευή το βράδυ οι ομάδες είχαν πάρει έξι κάρτες με βόμβες, καρδούλες και ασπίδες, με τις οποίες οι διοργανωτές τους έδιναν τη δυνατότητα να ρίξουν είτε βόμβα στους αντιπάλους τους (μέχρι πέντε ανά ομάδα), να χρησιμοποιήσουν είτε τις ασπίδες για να αποφύγουν τις βόμβες είτε τις καρδιές για βοήθεια (που ήταν κοινή για όλους).
Το παιχνίδι ξεκίνησε στις 8.27 το πρωί της Κυριακής μπροστά από το δημαρχείο. Οι κυνηγοί συγκεντρώθηκαν φέρνοντας κάθε ένας από αυτούς (από κάθε ομάδα) μία τούρτα γενεθλίων, την οποία είχε ζητήσει η Κατσίκα από το Σάββατο. Αφού έσβησαν τα κεράκια… κηρύχθηκε η έναρξη του παιχνιδιού!
1ος γρίφος: οι ομάδες μαζί με την τούρτα πήραν ένα βεγγαλικό, στο οποίο σκίζοντας το περιτύλιγμα του υπήρχε ένα σημείωμα, που καλούσε τους κυνηγούς στην πρωινή τους κυριακάτικη γυμναστική. Πήγαιναν στη νοτιοδυτική πλευρά του δημοτικού κήπου, όπου βρίσκονται τα όργανα γυμναστικής. Εκεί έπαιρναν το δεύτερο γρίφο.
2ος γρίφος: Ένα κυπελλάκι του καφέ, που από την μία πλευρά είχε το «καφέ Σάντος» και από την άλλη την εικόνα της «Αραπίνας». Παρέπεμπε στην οδό Παλαιολόγου 11 στο παλιό καφεκοπτείο Σταμαθιουδάκη. Μάλιστα, το πλαστικό ποτήρι είχε καφέ, ελληνικό μέτριο, προσφορά του καφέ Le Jardin!
3ος γρίφος: στο δημαρχείο, για πρώτη φορά οι ομάδες, παίρνοντας τον τρίτο γρίφο, παίρνουν δύο συσκευασίες με τρεις κύβους η κάθε μία, καθώς και την αφίσα του κυνηγιού σε διάσταση που ταίριαζε απόλυτα με το μέγεθος των κύβων που παραλάμβαναν. Ο γρίφος ήταν ένα παιχνίδι ερωτήσεων, όπου συμπληρώνοντας τη σωστή απάντηση, έβγαινε κάθετα στη δεύτερη στήλη το όνομα «Τζανιδάκη» και με τις συλλαβές που δεν χρησιμοποιούσαν από τα γράμματα που είχε δώσει επίσης η «Κατσίκα», δημιουργούνταν η λέξη «οδωνυμικά». Έτσι, παρέπεμπε στην είσοδο του Πολυκλαδικού Λυκείου, καθώς ο Αντώνης Τζανιδάκης μαζί με τους μαθητές Πολυκλαδικού είχαν γράψει το βιβλίο Ρεθυμνοδωνυμικά.
4ος γρίφος: οι ομάδες έπαιρναν ένα κολιέ με πέρλες. Αν έλυνες το κολιέ, η κορδέλα έγραφε «Πνευματικόν» και οδηγούσε μαζί με τη λέξη κόσμημα που προέκυπτε από το κολιέ, στο σπίτι της Μαρίας Τσιριμονάκη στην οδό Δασκαλογιάννη. Για την Τσιριμονάκη έχει εκδοθεί το βιβλίο «κόσμημα πνευματικόν».
5ος γρίφος: οι ομάδες έπαιρναν μία ανθοδέσμη με ευχετήρια κάρτα συγχαρητηρίων. Έπρεπε να καταλάβουν ότι οδηγεί στο Ατσιπόπουλο στο σπίτι της Μαρίας Βαλαρή, που ήταν νικήτρια στα πρώτα (και τελευταία) καλλιστεία στο Ρέθυμνο στις 9 Μαρτίου του 1929.
6ος γρίφος: οι ομάδες έπαιρναν ένα παιχνίδι με κουκίδες, όπου υπήρχε και ένα «τρίγωνο» και η φράση «Τρίγωνα Μασταμπα….τος». Από αυτό οδηγούνταν στην οδό Κουρμούλη, όπου πάνω σε κολονάκια (δηλαδή κουκίδες) έβρισκαν γραμμένα γράμματα και αριθμούς, ακολουθώντας τη σωστή σειρά και έβγαινε η φράση “Bizan Maru” και ενώνοντας τις κουκίδες προέκυπτε ένα καράβι. Οδηγούνταν στην παλιά Ρεθυμνιακή, λόγω του ότι το πλοίο Αρκάδι ονομαζόταν πριν Bizan Maru.
7ος γρίφος: Ένα παιχνίδι φιδάκι, που στο κάτω μέρος του είχε σχεδιασμένη την παράκτια ζώνη του Κουμπέ και της Δεσποτικής Κολύμπας, που παρέπεμπε στους δρόμους του Κουμπέ και στις τέσσερις αντίστοιχες πέτρινες σκάλες. Η φράση «που είναι ο φυσικός;» που συνόδευε το φιδάκι παρέπεμπε στην οδό Ξεξάκη στον Κουμπέ, τιμώντας τον καθηγητή φυσικής Κωνσταντίνο Ξεξάκη.
8ος γρίφος: οι ομάδες πήραν ένα εργόχειρο μαζί με ένα παλιό περιοδικό για κεντήματα και εργόχειρα (δεν πήραν όλες οι ομάδες το ίδιο περιοδικό) που έγραφε για «ένα βρακάκι αυτοκινήτου διχτυωτό» και έδινε οδηγίες για την κατασκευή του! Παρέπεμπε στα γήπεδα του μπάσκετ στους 4 Μάρτυρες, όπου έπρεπε οι ομάδες να πάνε μέσα από φράσεις που περιέγραφαν στοιχεία μπάσκετ.
9ος γρίφος: δύο καρτ ποστάλ που έδειχναν τις υδρορροές της Λότζιας με ανθρωπόμορφες πέτρινες κεφαλές. Παραπέμπουν στα δύο σημεία (όπου σώζονται οι 2 από τις 4 υδρορροές) επί της οδού Παλαιολόγου.
10ος γρίφος: ένα μήνυμα μέσω viber, όπου η ακροστιχίδα του διαλόγου ενός ερωτευμένου ζευγαριού παρέπεμπε στην λέξη ποδόμακτρα και στην περιοχή της Σοχώρας στην οδό Μαρνιέρου, όπου είναι ο μοναδικός δρόμος της παλιάς πόλης που δεν έχει αναπλαστεί και έχουν σωθεί τα δύο ποδόμακτρα.
11ος γρίφος: Ένα στικάκι με ηχητικό απόσπασμα στα ρώσικα και μουσική υπόκρουση από την σειρά «Δύο ξένοι». Λόγω του ότι ο πρωταγωνιστής της σειράς λεγόταν Μαρκοράς, παρέπεμπε στην οδό Μαρκορά στην Καλλιθέα. Φράση "και με το Θεόδωρο". Υπονοεί την παράλληλη θέση της οδού με την οδό Θ. Κολοκοτρώνη. Μετάφραση ρωσικών που λένε για 3 παράλληλες σχέσεις. Η οδός αποτελείται από 3 μικρά παράλληλα δρομάκια, παράλληλα και με την οδό Θ. Κολοκοτρώνη.
12ος γρίφος: Μία επιστολή που έλαβε ο Νενεδάκης από Άγγλους ερευνητές για την ανακάλυψη του πίνακα CIVITAS RETHYMNAE. Η ίδια επιστολή με συμπληρωμένες τις διαστάσεις και τη χρονολόγηση του πίνακα. Στο κείμενο περιγράφεται η ανακάλυψη του πίνακα και η συμβολή του Νενεδάκη σε αυτό. Παρέπεμπε στο σπίτι που γεννήθηκε ο Α. Νενεδάκης, κοντά στο πρώην ξενοδοχείο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ.
13ος γρίφος: Οι διοργανωτές έδιναν στις ομάδες ένα ανεμολόγιο. Παιγνίδι σε κουτί με περιστρεφόμενους, πολύχρωμους δίσκους όπου αναγράφονται μετεωρολογικά και άλλα φαινόμενα και μεγέθη/όργανα. Υπήρχε η φράση "Εντυπωσιακό, οπτικό, μετεωρολογικό φαινόμενο". Τα 7 χρώματα του ουράνιου τόξου (της ίριδας) μπαίνοντας στη σειρά έδιναν την ακροστοιχίδα ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙΡΟΥ. Οδηγούσε στα δίδυμα κτήρια της Φορτέτζας, όπου θα δημιουργηθεί το Μουσείο Καιρού.
14ος γρίφος: Οι ομάδες έπαιρναν ένα e mail με πρόσκληση σε Διαγωνισμό Ποίησης, γραμμένη σε greeklish. Ο τίτλος του ποιήματος "Ρίμα θρηνηνιτική εις τον πικρόν και ακόρεστον Άδην" που έγραψε ο Ιωάννης Πικατόρος, ποιητής της Αναγέννησης, που οδηγούσε στην ομώνυμη οδό στα Μισίρια. Οι μοναδικές λέξεις με 4 γράμματα στο κείμενο είναι οι pick & oros. Αν έστελναν στη σωστή διεύθυνση, έπαιρναν την απάντηση "Σωστό, πήγαινε για απαγγελία".
15ος γρίφος: Οι ομάδες παραλάμβαναν μία επανέκδοσης της εφημερίδας της Κατσίκας «Σημεία και Κέρατα» από παλαιότερο παιχνίδι τους. Σε αυτή υπήρχε άρθρο με τίτλο "Σφαγή για μια συναυλία". Αναφέρεται σε επιστολή διαμαρτυρίας του Τιτου Π. προς στην αστυνομία επειδή δε φρόντισε για την απομάκρυνση των ζωντανών γουρουνιών από τα σφαγεία. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας ήταν ο Πετυχάκης, η αστυνομία και τα γουρούνια (Tito Puente, Police, Pig Floyd). Οδηγούσε στην επίτοιχη, ανάγλυφη πλάκα με τη μορφή του Τ. Πετυχάκη, αναρτημένη στον προθάλαμο της εισόδου του Δημαρχείου.
16ος γρίφος: οι ομάδες έπαιρναν ένα μπουκάλι κρασί με ετικέτα PORTO και περιγραφή προϊόντος που παραπέμπει σε κατασκευή βαρελιών. Οδηγούσε στα Βαρελάδικα στο παλιό λιμάνι (ή τελευταίο βαρελάδικο Βερναδου).
17ος γρίφος: Έπαιρναν μία φωτογραφία κόμικ με φαγητό, με φράση "για να κάνω παιγνίδι!" και οδηγούσε στην ταβέρνα του Γαβαλά στον Πλατανιά, ο οποίος έλεγε αυτή τη χαρακτηριστική φράση όταν σέρβιρε.
18ος γρίφος: οι γρίφοι πλέον προκύπτουν από τους 54 κύβους που μάζευαν οι ομάδες σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού μέχρι εκείνη την ώρα. Τους δινόταν οδηγίες για να «σχεδιάσουν» με τους κύβους (τις αντίστοιχες πλευρές) την πόρτα της οδού Κλειδή 13 (υπήρχε και στο κόμικ που δόθηκε προκυνηγετικά) και έπρεπε να πάνε στην πόρτα.
19ος γρίφος: Με οδηγίες δημιουργούσαν την εικόνα σπιτιού στα Περιβόλια, που οδηγούσε στο συγκεκριμένο οίκημα, που ήταν το σπίτι της Αγουρίδαινας, στην οδό Μαχητών Σχολής Χωροφυλακής, ανατολικά του Ξεν/χείου ΙΒΙΣΚΟΣ.
20ος γρίφος: Έπρεπε να πάρουν οι ομάδες τους 8 κύβους σκακιού, με αριθμούς, ημερομηνία και ιστορικό αλφάβητο κυνηγιού. Γινόταν στήσιμο πιονιών για έναρξη παρτίδας (λευκά). Από τα γράμματα ΧΑΦΡΕΞΙΝ αφαιρούσαν τους αριθμούς που βρίσκονται πάνω στο σκάκι και η λέξη μετατρέπεται σε ΠΛΗΜΜΥΡΑ. Προέκυπτε η πλημμύρα στις 28/10/1991 και πήγαιναν στο Καμαράκι, στη συμβολή ΑΡΚΑΔΙΟΥ & Β. ΚΑΛΛΕΡΓΗ.
21ος γρίφος: 9 κύβοι σε σειρά. Δινόταν παλαιότερη σελίδα από το ΚΟΜΙΚ, όπου φαινόταν ποιο μνημείο αντιστοιχεί στο γράμμα Ε. Έπρεπε να αντικατασταθούν τα μνημεία των φωτογραφιών με τα αντίστοιχα γράμματα (ιστορικό αλφάβητο παιγνιδιού) και να διαβαστεί το όνομα ΕΚΚΕΚΑΚΗΣ. Έπρεπε να πάνε οι ομάδες στην οικία του Εκκεκάκη στην οδό Κονδυλάκη.
22ος γρίφος: Με οδηγίες οι ομάδες χρησιμοποιούν όλους τους κύβους και κατασκευάζουν τον χάρτη. Περιμετρικά εμφανίζεται η φράση ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ. Οι ομάδες πήγαιναν τον χάρτη στο δημαρχείο και με τη φράση τσέκαραν.
23ος γρίφος: με οδηγίες για το στήσιμο των κύβων έπρεπε να μπουν 9 κύβοι σε τετράγωνο. Έβαζαν με τη σειρά τα Μέσα Μεταφοράς του χάρτη. Ακολουθούν είτε το Υπόμνημα, είτε το κείμενο με τις οδηγίες. Έβλεπαν φωτογραφίες από το βιβλίο σε 3 στάδια (αρχική, αρνητικό, επεξεργασμένη). Οδηγούνταν στον Ιωάννη Σπανδάγο και στο φωτογραφείο Φωτο Ρέθυμνο απέναντι από τη μαρίνα.
24ος γρίφος: με οδηγίες για το στήσιμο των κύβων έπρεπε να μπουν 9 κύβοι σε τετράγωνο. Έβαζαν με τη σειρά τα Σημεία Ανακύκλωσης του χάρτη. Ακολουθούν είτε το Υπόμνημα, είτε το κείμενο με τις οδηγίες. Διαβάζουν κυκλικά και δεξιόστροφα ΑΓΕΛΑΤΗΣ. Στη μέση ήταν τα παράσημά του. Οδηγούνταν στο όνομα ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ (υπέγραφε με το ψευδώνυμο ΑΓΕΛΑΤΗΣ) και στο σημερινό Λαογραφικό Μουσείο, του οποίου ο Χρ. Σταυρουλάκης υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τη Φαλή Βογιατζάκη.
25ος γρίφος: Φάκελος με το μήνυμα «φροντίστε τα ζώα». Οι κυνηγοί έπρεπε να βάλουν τις πλευρές των κύβων με τις κατσίκες στην σωστή σειρά, όπως ήταν τα χρώματα της Κατσίκας στο site, και γυρίζοντας ανάποδα το τετράγωνο είχε δημιουργηθεί ένα QR.
26ος γρίφος: Τσεκάροντας το QR στην εφαρμογή, παρέπεμπε με ειδικό λινκ (διαφορετικό για κάθε ομάδα), από το οποίο έπαιρνε την οδηγία να σχηματίσουν δύο κύβους. Ο ένας δημιουργούνταν από τις εννιάδες με τις πλευρές των κύβων για τα μέσα μεταφοράς, την ανακύκλωση και τις κατσίκες (από τους τρεις προηγούμενους γρίφους). Διαπίστωναν ότι σύμφωνα και με το κείμενο, δημιουργούνταν έναν κύβος που γύρω γύρω απεικόνιζε τις αφίσες των 26 προηγούμενων κυνηγιών (εκτός από τις αφίσες από τα κυνήγια της Κατσίκας) και την αφίσα του φετινού κυνηγιού (27η), που ήταν στο κέντρο του μεγάλου κύβου.
Το κείμενο έδινε την εντολή να κατασκευαστεί ένας ακόμα μεγάλος κύβος με τα υπόλοιπα 27 κυβάκια, ταιριάζοντας την κάθε αφίσα με τον αντίστοιχο θησαυρό του.
Αυτό ήταν το περίφημο 27, που από την αρχή του κυνηγιού πριν από ένα μήνα παρέμενε ερωτηματικό.
Στη συνέχεια, έπρεπε οι ομάδες να στείλουν φωτογραφία των δύο κύβων μέσω viber ή e - mail στον διοργανωτή και έπαιρναν τον τελικό γρίφο μέσω mail ή μέσω viber.
ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ
Οι ομάδες έπαιρναν δύο μαντινάδες. Αυτές ήταν:
Εννιά τριάδες θησαυροί
χτίσαν αυτόν τον κύβο
στη μέση όρθια αυτή
που τον δικό μου κρύβω.
Έπαθλο λόξας μιας στιγμής
σταθμός για το κυνήγι
30 χρόνια πέρασαν
δικό σου το παιχνίδι.
Οι ομάδες έπρεπε να πάρουν τη μεσαία στήλη από τον κύβο των θησαυρών και ταιριάζοντας τις τρεις πλευρές του χάρτη, κατέληγαν στην περιοχή του μεσαίου κύβου όπου βλέποντας έναν αριθμό σε κάθε κύβο, σχηματιζόταν το 102 και πήγαιναν στον παλιό TEAM FM στην οδό Τίτου Συλιγάρδου στον Τίμιο Σταυρό, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα 30 χρόνια του κυνηγιού και τον πρώτο διοργανωτή, τον Team FM.
Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Μπουμπούνες
2 Γκουσγκούνηδες
3 Μαλαγάνες
4 Νάτα κεφάτα
5 Πλάνητες και ανέστιοι
6 Οι άλλοι
7 Αργόσχολοι club
8 Ανιχνευτές
9 Αδιάφοροι - Αδιάφθοροι
10 Αμελέτητοι
11 Γαλάτες
12 Κρασοκουρούπες
13 Άρκαλοι
14 Πόθεν... Αίσχος
15 Χοχλιοί club 1994
16 Τεμπελόσκυλα
17 Φευγάτοι
18 Alter ego
19 Εμείς και εμείς
20 Πάρε φόρα και κουτούλα
21 Τζιτζικοτρίχηδες
22 Σόι αναμαζωξάρηδων
23 Μπαγάσες
24 Γιαρέμηδες club - Ουρανοκατέβατοι
25 Κάτι κουρασμένα παλληκάρια
26 Αγγουροξυπνημένοι
27 Μαμούνες
28 Τσαπατσούληδες
29 Πράσσειν άλογα
30 Αντικαπνιστές club
31 Μάσα σούρα
32 Στρίγγλες - στρίνγκλες
33 Αφόρτιστοι
34 Σκαραβαίοι club
35 Περιητητές club
36 Πειρατές - Μαχμουρλήδες
37 Τοξοκρόταλοι
38 Παίξε γέλασε
39 Δείξε στραβέ τ' αλλήθωρου
40 Να το λύσω πριν μεθύσω