Οι «Αδιάφοροι – Αδιάφθοροι» ήταν οι μεγάλοι νικητές του 34ου Κυνηγιού του Θησαυρού, που διοργάνωσαν φέτος 1-3 Μαρτίου με επιτυχία τα «Τεμπελόσκυλα», κρατώντας για τρεις ημέρες τις 36 ομάδες που συμμετείχαν σε συνεχή εγρήγορση!
Οι «Αδιάφοροι – Αδιάφθοροι» κατάφεραν πρώτοι να λύσουν τον γρίφο του θησαυρού και να φτάσουν έξω από το δημαρχείο, όπου …ο θησαυρός «γυρνούσε» στην καρότσα ενός οχήματος 4χ4!
Εκεί τον βρήκαν και πραγματικά το γλέντησαν με την ψυχή τους, αφού αναδείχθηκαν οι άξιοι σύντεκνοι των Τεμπελόσκυλων, όπως ήταν και ο τίτλος του φετινού κυνηγιού!
Χόρεψαν κρητικά, πήραν το παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι με την μαντινάδα για το ρεθυμνιώτικο κυνήγι και το γλέντησαν μαζί με τους διοργανωτές!
Σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, η Κρητική Επιθεώρηση, το GOODnet.gr και ο TEAM FM 102 ήταν εκεί και έδωσαν τον παλμό του παιχνιδιού που λατρεύει η πόλη και οι άνθρωποι της.
ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Πηγή: Καρνιωτάκης Μ., Αρμενίων νόστος,σελ. 159
Πηγή: 1. Βαλαρής Θ. Μια πόλη αναμνήσεις,σελ. 36.
Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/60187/vrethhke-sto-rethymno-o-xamenos-pinakas/
Πηγή: Στρατιδάκης Χ., https://www.goodnet.gr/news-item/t-kair-ekein-sto-rethumno-tis-dekaetias-tou-1960-34-i-ethniki-kai-i-politiki-zoi-1.html
Πηγή: Πετρακάκη Α., Πυξίδα, σ. 235.
Παπαδάκης Κ., Ρέθυμνο 1900-1950 τ.Α’, σ. 152.
Πηγή: Βαλαρής Θ., Μια πόλη αναμνήσεις, σ. 72
Πηγή: Γοργοράπτης Μ., Ρέθεμνος Σημεία των καιρών 2, σ. 128.
Καλαϊτζάκης Χ., Τα δικά τους καφενεία, σ. 55-56.
Πηγή: Καλαϊτζάκης Χ., Τα δικά τους καφενεία, σ. 229
ΠΑΡΑΝΟΝΟ 1: «Τα άρματα»
Πηγή: Ποθουλάκης Δ., Το Ρέθεμνος που έφυγε, σ. 20
Πηγή: Δερεδάκης Ν., http://deredakis.blogspot.com/2016/07/blog-post_26.html
ΠΑΡΑΝΟΝΟ 2: «Η ζωοκλοπή»
Πηγή: Στρατιδάκης Χ., Με την αίσθηση του χιούμορ, σ. 135-136
ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ομάδες συγκέντρωσαν 25 φακελάκια με «χαρίσματα» τα οποία στη μία όψη είχαν ένα κομμάτι παλιού χάρτη του Ρεθύμνου και στην άλλη είχαν μαντινάδες με ευχές. Κάθε μαντινάδα περιλάμβανε έναν αριθμό, ενώ υπέγραφαν διάφορες οικογένειες καλεσμένων, Κρητικών και μαφιόζων. Τα φακελάκια περιείχαν τους ψεύτικα χρήματα. Ακολουθώντας τις οδηγίες στο κείμενο του τελικού γρίφου, οι ομάδες έπρεπε να αγνοήσουν τα χρήματα και να εστιάσουν στις οικογένειες. Εντόπιζαν την τοποθεσία παλιών θησαυρών («συντεκνιών») στο χάρτη με τη σειρά που αναφέρονταν στο κείμενο και κρατούσαν από κάθε κάρτα το πρώτο γράμμα από το επώνυμο κάθε οικογένειας. Το αποτέλεσμα ήταν η φράση «ΕΝΝΙΑ ΕΦ ΟΚΤΩ ΕΙΤΣ ΚΑΙ ΤΖΙ ΔΥΟ» (9F8H+G2), το οποίο είναι ο pluscode που οδηγεί στο Δημαρχείο. Στη συνέχεια, οι οδηγίες ανέφεραν ότι έπρεπε να καλέσουν κάποιες οικογένειες. Τότε κρατούσαν τους αριθμούς από τις αντίστοιχες κάρτες και το αποτέλεσμα ήταν ενας αριθμός τηλεφώνου. Όταν τηλεφωνούσαν έπρεπε να πουν τη λύση ώστε να τους δοθεί η πινακίδα του οχήματος και να ενεργοποιηθεί ο «κινητός» θησαυρός, ο οποίος ήταν θαμμένος στο χώμα στην καρότσα αγροτικού.
Ο θησαυρός ήταν ένα χειροποίητο κρητικό μαχαίρι με ασημένια θήκη και χαραγμένη τη μαντινάδα «Κάθε χρονιά το θησαυρό, ένας τον βρίσκει μόνο, μα ο θησαυρός είναι ο θεσμός, που αντέχει μες’ στο χρόνο».
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Το θέμα του 34ου Κυνηγιού Θησαυρού by Kotsovolos ήταν η αναζήτηση του ιδανικού συντέκνου. Όλα ξεκίνησαν με το μήνυμα που δόθηκε μέσω …ντουντούκας στην πόλη αρκετές εβδομάδες πριν το Κυνήγι: «(ήχος από καμπάνες) 5-10-15-20…34ο Κυνήγι Θησαυρού, Ο Σύντεκνο-νος». Από τα βίντεο που είχαν δημοσιευτεί και την παράσταση που διαδραματίστηκε στο Ωδείο την Παρασκευή του Χορού ως παράλληλος Χορός, οι ομάδες έπρεπε να καταλάβουν ότι η οικογένεια (τα Τεμπελόσκυλα) αναζητά ένα σύντεκνο, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να αξιοποιήσουν χαρακτηριστικά νονού τους νύχτας.
Η έναρξη του παιχνιδιού έγινε σε εκκλησία, όπου οι ομάδες έπρεπε να εμφανιστούν με το βουργιάλι τους, που ήταν και το διακριτικό τους. Έπειτα τους γρίφους 5, 10 και 15 οι ομάδες πήγαιναν και πάλι σε εκκλησίες όπου τους περίμεναν Τεμπελόσκυλα ντυμένοι παπάδες. Σε αυτά τα σημεία, ο ομάδες συντέκνιαζαν μεταξύ τους. Οι μισές πρώτες ομάδες γίνονταν νονοί και έπαιρναν μια κορδέλα και ένα πολύτιμο κέρμα (μπιτεκνίνι) για τα έξοδα τους βάφτισης. Οι επόμενες μισές γίνονταν φιλιοτσάκια και έπαιρναν ένα μενταγιόν και ένα καρτελάκι με το οποίο μπορούσαν να μη λύσουν τον επόμενο γρίφο, ως δώρο από το νονό τους. Αυτό έφερε μεγάλες ανατροπές στην κατάταξη στο παιχνίδι.
Άλλο σημαντικό σημείο ήταν ο γρίφος 20 που οδηγούσε στο Δημαρχείο. Η πρώτη ομάδα που έφτασε στο γρίφο 20 (Άρκαλοι) έθεσε τους αρχές υπό την ομηρία τους, χρίστηκε Αρχινονός και οι πόρτες του Δημαρχείου έκλεισαν για λίγα λεπτά. Αυτό που κέρδισαν ήταν ένα έγγραφο με εμπιστευτικές πληροφορίες, σύμφωνα με το οποίο μόνο τα νόμιμα έσοδα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς συνέπειες. Αυτή η πληροφορία ήταν μια βοήθεια για τη διαχείριση των κερμάτων τους. Επιπλέον, έλαβαν ένα δαχτυλίδι που περιείχε κρυμμένο χαρτάκι με τη μαντινάδα «Τριάντα συντεκνιές και τρεις, γινήκαν μέχρι τώρα, και ξάνοιξε να τσι γατές, αρχίτερα μιαν ώρα». Αυτό το μήνυμα ήταν μια βοήθεια για την επίλυση του τελικού.
Το πρώτο παράλληλο παιχνίδι είχε τίτλο «Το Παράνονο 1: Τα Άρματα». Οι ομάδες έλαβαν ένα πακέτο με 3 γρίφους τους οποίους έπρεπε να λύσουν ταυτόχρονα. Αφού πήγαν και στα τρία σημεία, συγκέντρωσαν 3 σφραγίδες και 3 κομμάτια σφαίρας που έπρεπε να ενώσουν. Αφού ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, ήρθαν στο Δημαρχείο και οι τρεις πρώτοι κέρδιζαν από μία σφαίρα. Οι ομάδες-οικογένειες που «αρματώθηκαν» μπορούσαν να ρίξουν τη σφαίρα σε άλλη ομάδα και να τη βάλουν στη φυλακή. Αυτό σήμαινε ότι η ομάδα δεν μπορούσε να τσεκάρει με την εφαρμογή και ο αντιπρόσωπος έμπαινε στη φυλακή που είχε στηθείέξω από το Δημαρχείο.
Το δεύτερο παράλληλο παιχνίδι είχε τίτλο «Το Παράνονο 2: Η Ζωοκλοπή». Οι ομάδες ρωτήθηκαν αν θέλουν να αναλάβουν την αποστολή γιατί ενέχει ρίσκο. Όσοι δέχτηκαν, έλαβαν ένα πακέτο με τρεις γρίφους και ένα «αυτί» με ενώτριο. Έπρεπε σε συγκεκριμένο χρόνο να πάνε στα τρία σημεία, να βρουν τους διακορευτές και να τρυπήσουν το αυτί με τρία διαφορετικά σχέδια, και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο Δημαρχείο. Οι 10 πρώτες ομάδες που ολοκλήρωσαν την αποστολή έλαβαν 3 μπιτεκνίνια, οι 10 επόμενες έλαβαν 2 μπιτεκνίνια και οι υπόλοιπες 1 μπιτεκνίνι. Όσες δεν ολοκλήρωσαν την αποστολή εντός χρόνου, οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Μέσα από πληροφορίες που συγκέντρωναν οι ομάδες με διάφορους τρόπους τον προηγούμενο καιρό και κατά τη διάρκεια τους ημέρας, έπρεπε να αναπτύξουν τη στρατηγική τους για τη διαχείριση των κερμάτων τους και των σφαιρών τους, είτε για συναλλαγές μεταξύ των ομάδων, είτε για έξοδο από τη φυλακή (λάδωμα φρουρού), είτε για αγορά γρίφου «τζόκερ». Οι ομάδες μπορούσαν να αγοράσουν μέχρι δύο τζόκερ, αφού τα «νόμιμα» έσοδα που είχαν λάβει από τους διοργανωτές δεν επαρκούσαν για άλλη αγορά. Αν προσπαθούσαν να αγοράσουν τρίτο τζόκερ, αυτό σήμαινε ότι τα έσοδά τους ήταν παράνομα και οδηγούνταν σε φυλάκιση. Οι ομάδες κατάλαβαν γρήγορα ότι μπορούσαν να προβούν σε συναλλαγές και μεταξύ τους και έτσι καθ΄όλη τη διάρκεια τους ημέρας οι ομάδες αντάλλαζαν πληροφορίες, σφαίρα και μπιτεκνίνια.