Ομάδα Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού
Copyright © Σκαραβαίοι Club - www.sclub.rethymnon.com
Σκαραβαίοι Club - ΚΥΝΗΓΙ 2024

Διοργάνωση : Τεμπελόσκυλα

34ο Κυνήγι Θησαυρού 

Web: https://tempeloskyla.gr/

Νικήτρια Ομάδα : "Αδιάφοροι αδιάφθοροι"
Θησαυρός :  Μαχαίρι με μαντινάδα σκαλισμένη
Σημείο εύρεσης : Φορτηγάκι με χώμα διπλα στο Δημαρχείο & τράπεζα Eurobank (κινητό σημείο)

34o Κυνήγι Θυσαυρού στις 1-3/3/2024

 2024 Asifa Paidiko Kynigi Rethymno

26o Παιδικό Κυνήγι Θυσαυρού στις 17-18/2/2024

2024 Tempeloskyla logo

Οι «Αδιάφοροι – Αδιάφθοροι» οι μεγάλοι νικητές του 34ου Κυνηγιού των «Τεμπελόσκυλων» - Όλοι οι γρίφοι αναλυτικά

Οι «Αδιάφοροι – Αδιάφθοροι» ήταν οι μεγάλοι νικητές του 34ου Κυνηγιού του Θησαυρού, που διοργάνωσαν φέτος 1-3 Μαρτίου με επιτυχία τα «Τεμπελόσκυλα», κρατώντας για τρεις ημέρες τις 36 ομάδες που συμμετείχαν σε συνεχή εγρήγορση!

Οι «Αδιάφοροι – Αδιάφθοροι» κατάφεραν πρώτοι να λύσουν τον γρίφο του θησαυρού και να φτάσουν έξω από το δημαρχείο, όπου …ο θησαυρός «γυρνούσε» στην καρότσα ενός οχήματος 4χ4!

Εκεί τον βρήκαν και πραγματικά το γλέντησαν με την ψυχή τους, αφού αναδείχθηκαν οι άξιοι σύντεκνοι των Τεμπελόσκυλων, όπως ήταν και ο τίτλος του φετινού κυνηγιού!

Χόρεψαν κρητικά, πήραν το παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι με την μαντινάδα για το ρεθυμνιώτικο κυνήγι και το γλέντησαν μαζί με τους διοργανωτές!

Σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, η Κρητική Επιθεώρηση, το GOODnet.gr και ο TEAM FM 102 ήταν εκεί και έδωσαν τον παλμό του παιχνιδιού που λατρεύει η πόλη και οι άνθρωποι της.

ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

  • Έναρξη: Με το τραγούδι «Θέε μου μεγαλοδύναμε» και την αναφορά στον Άγιο Σπυρίδωνα, οι ομάδες οδηγούνταν στον Άγιο Σπυρίδωνα στον περιφερειακό, όπου τους περίμεναν τα Τεμπελόσκυλα για να τους «κοινωνήσουν» πράσινο στιφάδο και να τους δώσουν τον πρώτο γρίφο.
  • Γρίφος 1ος : Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο. Δόθηκε στις ομάδες μια συνταγή για μοσχάρι στιφάδο. Από το κείμενο και το πράσινο στιφάδο έπρεπε να καταλάβουν ότι η περιγραφή αφορά χελώνα και όχι μοσχάρι. Η λύση ήταν στο ουζοπωλείο του Αρμένη Κεβόρκ στη γωνία της οδού Αρκαδίου και Ψαρρών, δίπλα στο Ενετικό λιμάνι. Μαγείρευε χελώνες στιφάδο, όταν αυτές έπεφταν στα δίχτυα των ψαράδων. Στην πηγή αναφέρεται ότι κάποτε, ο Μιχάλης Μπομπόλας πήγε σε εκείνο το μαγαζάκι τους φίλους του, και τους τάισε χελώνα, λέγοντάς τους ότι ήταν μοσχάρι στιφάδο, με αρμένικη συνταγή.

Πηγή: Καρνιωτάκης Μ., Αρμενίων νόστος,σελ. 159 

  • Γρίφος 2ος Βίντεο με Ρώσο. Δόθηκε τους ομάδες βίντεο στο οποίο τους Ρώσος προσπαθεί να του εξηγήσει με λόγια και παντομίμα την έκφραση «κόψει κιόσκι» προσποιούμενος ότι έχει… κόψιμο (!) και σχηματίζοντας με τα χέρια του ένα κιόσκι. Πρόκειται για την ιστορία του Ρώσου λοχαγού και μηχανικού Κουτσερόφσκι, κάτω από τις εντολές του οποίου ξηλώθηκαν 87 σαχνισιά τους παλιάς πόλης. Έπειτα από αυτό, οι Ρεθεμνιώτες κάνοντας καλαμπούρι με το όνομά του λοχαγού πού ήταν Κουτσερόφσκι, έλεγαν «Κουτσουρόφσκι... κόβει κιόσκι» και έμεινε γνωστός με το ψευδώνυμο «κόψει-κιόσκι». Οι κυνηγοί έπρεπε να πάνε στην οδό Βοσπόρου, πρώην οδό Κουτσερόφσκι.

 Πηγή: 1. Βαλαρής Θ. Μια πόλη αναμνήσεις,σελ. 36.

  1. Στρατιδάκης Χ, Θα υπάγω εις τους κήπους, σελ 34. 
  • Γρίφος 3οςΣταυροτοξόλεξο. Λύση: Ε.Ε.ΕΕΚ. Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Μυσσίρια. Οι ομάδες πήραν ένα δίσκο με γράμματα. Ακολουθώντας τις οδηγίες με τα βέλη πάνω στο στόχο και περιστρέφοντας κάθε φορά το δίσκο ώστε να είναι στην ευθεία το γράμμα που προκύπτει βρίσκουμε τα αρχικά ΕΕΕΕΚ που οδηγούν στο ομώνυμο σχολείο. 
  • Γρίφος 4οςΑφίσα για κυνήγι χαμένου θησαυρού. Λύση: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη Λευτέρης Κανακάκις. Παρέπεμπε στον καλλιτέχνη Χρόνη Μπότσογλου, πολύτιμος πίνακας του οποίου το 2010 χάθηκε από την πινακοθήκη Κανακάκι και βρέθηκε μετά από μέρες σε παράπλευρη αποθήκη.

 Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/60187/vrethhke-sto-rethymno-o-xamenos-pinakas/ 

  • Γρίφος 5οςΔιάλογος με ΑΙ. Λύση: Άγιος Αντώνιος, κόμβος Ατσιποπούλου. Οι ομάδες έλαβαν ένα διάλογο ανάμεσα στον Κίτσο και το ΑΙ. Αναφέρεται ότι δεν χρειάζεται η λέξη find (youdon’tneedanyfind). Αφαιρώντας το μένει: I add-ons , το οποίο ακούγεται Αη Αντονς = Αη Αντώνης στα βλάχικα αφού μιλάει με τον Κίτσο. Οι ομάδες έπρεπε λοιπόν να βρουν ένα Άγιο Αντώνιο και συγκεκριμένα αυτόν κάτω από τον κόμβο του Ατσιποπούλου, αφού αναφέρεται ο κόμβος που είναι σαν …λούνα παρκ.
  • Γρίφος 6ος : Βίντεο με μέλη τους ομάδαςΛύση: Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, οδός Παπανικολάου 20. Στο βίντεο περιγράφονταν συνήθειες  ατόμων με αυτισμό και έκλεινε με το μήνυμα «Όλοι ίσοι – όλοι διαφορετικοί».  
  • Γρίφος 7οςΗχητικό. Λύση: Εξοχικό – θερινή κατοικία Αλμπάν Πασά στη λεωφόρο Σταμαθιουδάκη. Μιλάει με αλβανική και τούρκικη προφορά και αναφέρει σχετικές λέξεις τους σπίτι ευκαιρία στην εξοχή/ ντολμάδες γιαούρτι/τεκέ/ ναργιλέ. Πηγή: Πετρακάκη Α., Πυξίδα, σ. 189 

  • Γρίφος 8οςΈκθεση για τη δασκάλα. Λύση: οδός Ευαγγελίας Κλάδου. Έπρεπε να διορθωθούν τα λάθος γράμματα στην κρητική διάλεκτο με τα κανονικά. Στην απάντηση της δασκάλας υπάρχει η λέξη τσε, οπότε αυτή η λέξη δεν χρειαζόταν να διορθωθεί. Με αναγραμματισμό στα γράμματα που προέκυψαν και λαμβάνοντας υπόψη την υπογραφή της δασκάλας Β.Κ. για να γίνει η αρχή, προέκυπτε το όνομα Βαγγέλα Κλάδου. Ήταν δασκάλα από τα Ανώγεια και αγωνίστρια στην Αντίσταση με το ψευδώνυμο Μαρία. 

Πηγή: Ευαγγελία Κλάδου- Η νεαρή δασκάλα με τα εκφραστικά μάτια και την ατρόμητη ψυχή από τα Ανώγεια – iscreta.gr 

  • Γρίφος 9ος Βίντεο με γιόγκαΛύση: Το άγαλμα με τα δελφίνια στη μαρίνα. Στις οδηγίες περιγράφονται οι στάσεις της γιόγκα. Στο τέλος αναφέρθηκε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην τελευταία και να γίνει δύο φορές και αυτή ήταν η στάση δελφίνι. 
  • Γρίφος 10ος : Πρόσκληση σε βάφτιση. Λύση: Παλαιοημερολογίτικη εκκλησία, Αγία Τριάδα στον Τίμιο Σταυρό. Η λύση προέκυπτε από τις φράσεις τρεις (Αγία Τριάδα), θα τραγουδήσουμε πολύ (ψαλμοί), θα φάμε και θα πιούμε λίγο (αντίδωρο/αγία κοινωνία), ενώ η ημερομηνία αντιστοιχούσε στην ημερομηνία του κυνηγιού με το παλαιό ημερολόγιο. 
  • Γρίφος 11οςΤσαντάκι με κλωστές και καμβά. Λύση: Οδός Χρυσής Αγγελιδάκη. Οι ομάδες έπαιρναν ένα βουργιαλάκι με περιεχόμενο ένα κέντημα με ένα σχεδιασμένο αγγελάκι και κλωστές κεντήματος. Στη χρυσή κλωστή ήταν κρυμμένη μια βελόνα. Η Χρυσή Αγγελιδάκη, η οποία ανέδειξε τη ρεθεμνιώτικη βελονιά και πέρασε το ρεθυμνιώτικο υφαντό κέντημα στο κέντημα του 20ου αιώνα. Πηγή: https://museumfinder.gr/listing/istoriko-laografiko-mouseio-rethymnou/
  • Γρίφος 12οςΒίντεο με ζώδια. Λύση: Πρώην Αντικαρκινική Εταιρεία, Ζαμπελίου 10. Από τα ζώδια έλειπε ο καρκίνος και ακούγονταν κάποια μηνύματα-συμβουλές που σχετίζονταν με την πρόληψη του καρκίνου. 
  • Γρίφος 13οςΣταυρόλεξο. Λύση: Μπουζουξίδικο «Καλό», γωνία Άρη Βελουχιώτη και Γοργοποτάμου. Όλες οι λύσεις του σταυρόλεξου περιείχαν τη λέξη καλό, ενώ οι φράσεις «καλησπέρα τους και καλή βραδιά» παραπέμπουν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. 

Πηγή: Λαδιά Ε., https://rethnea.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CF%81%CF%87%CE%AE%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA/#:~:text=%CE%9F%CE%B9%20%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CE%BF%CF%81%CF%87%CE%AE%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82%20%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD%20%CE%BA%CE%B9%20%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD%20%CF%84%CE%B7%20%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82%20%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1,-%CE%91%CF%80%CF%8C%20%CE%95%CF%8D%CE%B1%20%CE%9B%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC&text=%CE%A4%CE%BF%20%CE%A1%CE%AD%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%BF%20%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5%20%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%AC%20%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1,%CE%89%CF%84%CE%B1%CE%BD%20%CF%83%CF%84%CE%B1%201967 

  • Γρίφος 14οςΓρίφος Αϊνστάιν με τίτλο «Οικογενειακές ιστορίες». Λύση: Οδός Αγαμέμνονος. Λύνοντας το γρίφο προέκυπτε ο βασιλιάς που είχε τρεις κόρες και ένα γιο, θυσίασε την κόρη του, τον σκότωσε η γυναίκα του με τον εραστή της και ο πατέρας του είχε θησαυρό (ο θησαυρός του Ατρέα).
    • Γρίφος 15οςΚείμενο με τίτλο «Η μέρα τους Πίτσας». Λύση: Ναός Αγίας Πελαγίας. Ο γρίφος τόνιζε ότι πρόκειται για τη μέρα τους Πίτσας στο Ρέθυμνο. Με βάση τις ώρες που ξυπνάει και κοιμάται η Πίτσα (ανατολή και δύση ηλίου), προκύπτει η 4η Μαΐου, ημέρα γιορτής της Αγίας Πελαγίας. Συγκεκριμένα, στις 4 Μαΐου στο Ρέθυμνο ο ήλιος ανατέλλει 6.27 και δύει 20.11. Επιπλέον στοιχείο ήταν η θάλασσα στο φόντο που παραπέμπει στο πέλαγος. 
    • Γρίφος 16οςΦυλλάδιο για άνοιγμα υποκαταστήματος. Λύση: Οικία Πλεύρη, τόπος βασανιστηρίων τους Γκεστάπο, γωνία Δημητρακάκη & Ζαμπελίου. Η λύση βασίζεται σε λέξεις κλειδιά τους «τσακιστά πλευράκια», «κοπανιστή», «υπηρεσιακά οχήματα». Πηγή: Στρατιδάκης Χ., Το Ρέθυμνο του τρόμου, σ. 24.
    • Γρίφος 17οςΆσκηση Δημοτικού. Λύση: 15ο Δημοτικό Σχολείο «Ανδρέας Νενεδάκης». Αφού ολοκληρωνόταν η αντιστοίχηση κάθε μήνα με το χαρακτηριστικό του, έμενε ο συνδυασμός «Μαύρος Απρίλης». Παρέπεμπε στο ομώνυμο έργο του λογοτέχνη και αγωνιστή Ανδρέα Νενεδάκη και σε συνδυασμό με τον τίτλο «άσκηση δημοτικού», προέκυπτε η λύση.
    • Γρίφος 18οςΒίντεο με στρατιωτικούς. Λύση: Νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής. Το βίντεο παραπέμπει στο σημερινό νηπιαγωγείο, το οποίο κτίστηκε με παρερμηνεία των διαταγών του Στ. Παττακού στην Αγία Παρασκεύη Ρεθύμνου αντί για την Αγία Παρασκευή Αμαρίου.

    Πηγή: Στρατιδάκης Χ., https://www.goodnet.gr/news-item/t-kair-ekein-sto-rethumno-tis-dekaetias-tou-1960-34-i-ethniki-kai-i-politiki-zoi-1.html

    • Γρίφος 19οςΚόμικ. Λύση: Προτομή Εμμ. Παπαδογιάννη («παππού τους Αντίστασης») στο Δημοτικό Κήπο. Στο κόμικ συζητά ο παππούς με τον εγγονό του. Οι λέξεις κλειδιά που οδηγούν στον Εμμ Παπαδογιάννη είναι οι λέξεις «δάσκαλος» και «σπούδασε νομικά» και η φράση «έχασα το πι μου», η οποία παραπέμπει στην προτομή όπου ο «παπούς» είναι γραμμένος με ένα π. Πηγή:Παπαδάκης Κ., Γλυπτά και ενεπίγραφες πλάκες του Ρεθύμνου, σ. 60
      • Γρίφος 20ος : Κομμάτια τέτρις. Λύση: Αφού συμπληρωθεί το παζλ, προκύπτει η φράση «αυλή του Παλλάδιου». Πρόκειται για το Παλλάδιο Λύκειο, η αυλή του οποίου βρισκόταν το σημερινό δημαρχείο.

      Πηγή: Πετρακάκη Α., Πυξίδα, σ. 235.

      Παπαδάκης Κ., Ρέθυμνο 1900-1950 τ.Α’, σ. 152.

      • Γρίφος 21οςΒίντεο εκδρομή. Λύση: Ξενοδοχείο Ακροπόλ, οδός Εθν. Μακαρίου. Η λύση προέκυπτε από τις φωτογραφίες με ακροπόλεις. Οι ταξιδιώτες έκοβαν την τελευταία συλλαβή όταν μιλούσαν, άρα Ακρόπολη = Ακροπόλ και συνδυαζόταν με την τελευταία φράση «ιδώ θα κοιμηθουμ’» που παρέπεμπε σε ξενοδοχείο. Πηγή: Γοργοράπτης Μ., Ρέθεμνος Σημεία των καιρών 2, σ. 159-160
      • Γρίφος 22οςΣακουλάκι με βότανο τυλιγμένο σε φύλλο εφημερίδας. Λύση: Καφενείο Αμπουχούρη στον Κουμπέ. Το σακουλάκι περιείχε σαραδένδρι και σε συνδυασμό με την ετικέτα παραπέμπει στα σαράντα βότανα/αιγυπτιακό μπουχούρι. Στην ετικέτα έγραφε τους «Α ποιότητας», οπότε προέκυπτε η λέξη Αμπουχούρη. Επιπλέον, το φύλλο εφημερίδας περιγράφει «κόντρες» σε χωματόδρομο με φαβορί το άσπρο όχημα. Παραπέμπει στην ιστορία που παραθέτει ο Θ. Βαλαρής στο βιβλίο «Μια πόλη αναμνήσεις» για γαϊδουροκαβαλαρίες.

      Πηγή: Βαλαρής Θ., Μια πόλη αναμνήσεις, σ. 72

      • Γρίφος 23ος:Βίντεο με μάνα και γιο. Λύση: Λέσχη Επιστημόνων, οδός Ιουλίας Πετυχάκη. Στο βίντεο συνομιλεί μια μάνα με το γιό της, ο οποίος της ζητά λεφτά. Οι ομάδες έπρεπε να φτάσουν στη χαρτοπαικτική λέσχη «Λέσχη Επιστημόνων» στην προκυμαία, μέσα από τις υπαινικτικές εκφράσεις της μάνας που παρέπεμπαν σε παιχνίδια της πόκας (μάνα, φύλλα, νεκροταφείο, τράπεζα, Στελλάκης, πι, γωνία, ασανσερ, σκάλα). Επιπλέον στοιχείο είναι η αναφορά στην τράπεζα, αφού το κτίριο ήταν η πρώην Τράπεζα Αθηνών.

      Πηγή: Γοργοράπτης Μ., Ρέθεμνος Σημεία των καιρών 2, σ. 128.

      Καλαϊτζάκης Χ., Τα δικά τους καφενεία, σ. 55-56.

      • Γρίφος 24οςΤεμπεσίρι μπιλιάρδου και χαρτί με οδηγίες. Λύση: Μπιλιαρδάδικο-σφαιριστήριο Μουντζούρη, πλ. Ιερολοχιτών. Ακολουθώντας τις οδηγίες, οι παίκτες έπρεπε να μουντζουρωθούν με το αντικείμενο που παρέπεμπε σε μπιλιάρδο.

      Πηγή: Καλαϊτζάκης Χ., Τα δικά τους καφενεία, σ. 229

      ΠΑΡΑΝΟΝΟ 1: «Τα άρματα»

      1. Γρίφος 1: Τουβλάκια και εικόνα παιχνιδιού «ναρκαλιευτής». Λύση: Φάρος. Οι τρεις κατασκευές που έπρεπε να φτιάξουν οι ομάδες με τα τουβλάκια παρέπεμπαν στη Μεγάλη Πόρτα, το φάρο και το τζαμί Νερατζέ. Έπρεπε να πάνε στο φάρο όπου βρισκόταν το σημαιάκι στην εικόνα.
      2. Γρίφος 2: Μαύρο μπαλόνι με ηλιόσπορους. Λύση: Βράχια Κιουλούμπαση. Το μαύρο μπαλόνι που έπρεπε να σκάσει παρέπεμπε σε νάρκη, ενώ οι ηλιόσποροι σε συνδυασμό με το μήνυμα «άσπρα σου είπα να πάρεις» παρέπεμπαν σε πασατέμπους. Η λύση ήταν ο απόστρατος λοχαγός με το παρατσούκλι «Πασατέμπος» που σημάδευε νάρκες στη θάλασσα από αυτό το σημείο.

      Πηγή: Ποθουλάκης Δ., Το Ρέθεμνος που έφυγε, σ. 20

      1. Γρίφος 3: Σωλήνας/υδραυλικός τηλέγραφος. Λύση: ΝΔ γωνία Δημοτικού κήπου. Το μήνυμα που έβγαινε ακολουθώντας τους οδηγίες ήταν «τώρα χαλάσματα» και σε συνδυασμό με το χρωματιστό νερό, οδηγούσε στο σημείο όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του συντριβανιού του Κανακάκι το οποίο είχε μηχανισμό που χρωμάτιζε το νερό.

      Πηγή: Δερεδάκης Ν., http://deredakis.blogspot.com/2016/07/blog-post_26.html

      ΠΑΡΑΝΟΝΟ 2: «Η ζωοκλοπή»

      1. Γρίφος 1: Μαχαιροπίρουνο. Λύση: πρώην κέντρο Στελίνα, Μάχης Κρήτης 24. Η μαντινάδα που ήταν χαραγμένη στο μαχαίρι έγραφε «Είναι μεγάλη η συντεκνιά, το κρέας θα ‘ποκάμει, γι’αυτό έλα στη μάζωξη, που’χουμε ξανακάνει». Σε συνδυασμό με το κομμένο αυτί που ήταν το τσεκ του Παράνονου 2 και φράσεις που είχαν ειπωθεί στα βίντεο πριν το κυνήγι, παρέπεμπε στη ζωοκλοπή και συγκεκριμένα στο Παγκρήτιο Ζωοκλεπτικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 1985 στο κέντρο Στελίνα για να σατιρίσει το πρόβλημα τους ζωοκλοπής.

      Πηγή: Στρατιδάκης Χ., Με την αίσθηση του χιούμορ, σ. 135-136

      1. Γρίφος 2:Ποίημα που αναφέρεται στο όργωμα. Λύση: Οδός Μόσχων. Διαβάζοντας βουστροφηδόν και χρησιμοποιώντας τα γράμματα ακολουθώντας τις οδηγίες προέκυπτε η φράση «πάροδος Κονδυλάκη». Οι ομάδες έπρεπε να πάνε στην οδό Μόσχων επειδή το όργωμα γίνεται με βόδια.
      2. Γρίφος 3:Βίντεο με σκηνή από δικαστήριο. Λύση: Πάρκο ψυχαγωγίας σκύλων. Ο κατηγορούμενος αναφέρεται σε συνήθειες σκύλων (έτρεχε πάνω κάτω, έξυνε τα νυχάκια του, έκανε την ανάγκη του κ.α.) και μπήκε κατά λάθος στο δικαστήριο που είναι απέναντι από το πάρκο σκύλων.

      ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ

      Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ομάδες συγκέντρωσαν 25 φακελάκια με «χαρίσματα» τα οποία στη μία όψη είχαν ένα κομμάτι παλιού χάρτη του Ρεθύμνου και στην άλλη είχαν μαντινάδες με ευχές. Κάθε μαντινάδα περιλάμβανε έναν αριθμό, ενώ υπέγραφαν διάφορες οικογένειες καλεσμένων, Κρητικών και μαφιόζων. Τα φακελάκια περιείχαν τους ψεύτικα χρήματα. Ακολουθώντας τις οδηγίες στο κείμενο του τελικού γρίφου, οι ομάδες έπρεπε να αγνοήσουν τα χρήματα και να εστιάσουν στις οικογένειες. Εντόπιζαν την τοποθεσία παλιών θησαυρών («συντεκνιών») στο χάρτη με τη σειρά που αναφέρονταν στο κείμενο και κρατούσαν από κάθε κάρτα το πρώτο γράμμα από το επώνυμο κάθε οικογένειας. Το αποτέλεσμα ήταν η φράση «ΕΝΝΙΑ ΕΦ ΟΚΤΩ ΕΙΤΣ ΚΑΙ ΤΖΙ ΔΥΟ» (9F8H+G2), το οποίο είναι ο pluscode που οδηγεί στο Δημαρχείο. Στη συνέχεια, οι οδηγίες ανέφεραν ότι έπρεπε να καλέσουν κάποιες οικογένειες. Τότε κρατούσαν τους αριθμούς από τις αντίστοιχες κάρτες και το αποτέλεσμα ήταν ενας αριθμός τηλεφώνου. Όταν τηλεφωνούσαν έπρεπε να πουν τη λύση ώστε να τους δοθεί η πινακίδα του οχήματος και να ενεργοποιηθεί ο «κινητός» θησαυρός, ο οποίος ήταν θαμμένος στο χώμα στην καρότσα αγροτικού.

      Ο θησαυρός ήταν ένα χειροποίητο κρητικό μαχαίρι με ασημένια θήκη και χαραγμένη τη μαντινάδα «Κάθε χρονιά το θησαυρό, ένας τον βρίσκει μόνο, μα ο θησαυρός είναι ο θεσμός, που αντέχει μες’ στο χρόνο».

      Η ΙΣΤΟΡΙΑ

      Το θέμα του 34ου Κυνηγιού Θησαυρού by Kotsovolos ήταν η αναζήτηση του ιδανικού συντέκνου. Όλα ξεκίνησαν με το μήνυμα που δόθηκε μέσω …ντουντούκας στην πόλη αρκετές εβδομάδες πριν το Κυνήγι: «(ήχος από καμπάνες) 5-10-15-20…34ο Κυνήγι Θησαυρού, Ο Σύντεκνο-νος». Από τα βίντεο που είχαν δημοσιευτεί και την παράσταση που διαδραματίστηκε στο Ωδείο την Παρασκευή του Χορού ως παράλληλος Χορός, οι ομάδες έπρεπε να καταλάβουν ότι η οικογένεια (τα Τεμπελόσκυλα) αναζητά ένα σύντεκνο, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να αξιοποιήσουν χαρακτηριστικά νονού τους νύχτας.

      Η έναρξη του παιχνιδιού έγινε σε εκκλησία, όπου οι ομάδες έπρεπε να εμφανιστούν με το βουργιάλι τους, που ήταν και το διακριτικό τους. Έπειτα τους γρίφους 5, 10 και 15 οι ομάδες πήγαιναν και πάλι σε εκκλησίες όπου τους περίμεναν Τεμπελόσκυλα ντυμένοι παπάδες. Σε αυτά τα σημεία, ο ομάδες συντέκνιαζαν μεταξύ τους. Οι μισές πρώτες ομάδες γίνονταν νονοί και έπαιρναν μια κορδέλα και ένα πολύτιμο κέρμα (μπιτεκνίνι) για τα έξοδα τους βάφτισης. Οι επόμενες μισές γίνονταν φιλιοτσάκια και έπαιρναν ένα μενταγιόν και ένα καρτελάκι με το οποίο μπορούσαν να μη λύσουν τον επόμενο γρίφο, ως δώρο από το νονό τους. Αυτό έφερε μεγάλες ανατροπές στην κατάταξη στο παιχνίδι.

      Άλλο σημαντικό σημείο ήταν ο γρίφος 20 που οδηγούσε στο Δημαρχείο. Η πρώτη ομάδα που έφτασε στο γρίφο 20 (Άρκαλοι) έθεσε τους αρχές υπό την ομηρία τους, χρίστηκε Αρχινονός και οι πόρτες του Δημαρχείου έκλεισαν για λίγα λεπτά. Αυτό που κέρδισαν ήταν ένα έγγραφο με εμπιστευτικές πληροφορίες, σύμφωνα με το οποίο μόνο τα νόμιμα έσοδα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς συνέπειες. Αυτή η πληροφορία ήταν μια βοήθεια για τη διαχείριση των κερμάτων τους. Επιπλέον, έλαβαν ένα δαχτυλίδι που περιείχε κρυμμένο χαρτάκι με τη μαντινάδα «Τριάντα συντεκνιές και τρεις, γινήκαν μέχρι τώρα, και ξάνοιξε να τσι γατές, αρχίτερα μιαν ώρα». Αυτό το μήνυμα ήταν μια βοήθεια για την επίλυση του τελικού.

      Το πρώτο παράλληλο παιχνίδι είχε τίτλο «Το Παράνονο 1: Τα Άρματα». Οι ομάδες έλαβαν ένα πακέτο με 3 γρίφους τους οποίους έπρεπε να λύσουν ταυτόχρονα. Αφού πήγαν και στα τρία σημεία, συγκέντρωσαν 3 σφραγίδες και 3 κομμάτια σφαίρας που έπρεπε να ενώσουν. Αφού ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, ήρθαν στο Δημαρχείο και οι τρεις πρώτοι κέρδιζαν από μία σφαίρα. Οι ομάδες-οικογένειες που «αρματώθηκαν» μπορούσαν να ρίξουν τη σφαίρα σε άλλη ομάδα και να τη βάλουν στη φυλακή. Αυτό σήμαινε ότι η ομάδα δεν μπορούσε να τσεκάρει με την εφαρμογή και ο αντιπρόσωπος έμπαινε στη φυλακή που είχε στηθείέξω από το Δημαρχείο.

      Το δεύτερο παράλληλο παιχνίδι είχε τίτλο «Το Παράνονο 2: Η Ζωοκλοπή». Οι ομάδες ρωτήθηκαν αν θέλουν να αναλάβουν την αποστολή γιατί ενέχει ρίσκο. Όσοι δέχτηκαν, έλαβαν ένα πακέτο με τρεις γρίφους και ένα «αυτί» με ενώτριο. Έπρεπε σε συγκεκριμένο χρόνο να πάνε στα τρία σημεία, να βρουν τους διακορευτές και να τρυπήσουν το αυτί με τρία διαφορετικά σχέδια, και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο Δημαρχείο. Οι 10 πρώτες ομάδες που ολοκλήρωσαν την αποστολή έλαβαν 3 μπιτεκνίνια, οι 10 επόμενες έλαβαν 2 μπιτεκνίνια και οι υπόλοιπες 1 μπιτεκνίνι. Όσες δεν ολοκλήρωσαν την αποστολή εντός χρόνου, οδηγήθηκαν στη φυλακή.

      Μέσα από πληροφορίες που συγκέντρωναν οι ομάδες με διάφορους τρόπους τον προηγούμενο καιρό και κατά τη διάρκεια τους ημέρας, έπρεπε να αναπτύξουν τη στρατηγική τους για τη διαχείριση των κερμάτων τους και των σφαιρών τους, είτε για συναλλαγές μεταξύ των ομάδων, είτε για έξοδο από τη φυλακή (λάδωμα φρουρού), είτε για αγορά γρίφου «τζόκερ». Οι ομάδες μπορούσαν να αγοράσουν μέχρι δύο τζόκερ, αφού τα «νόμιμα» έσοδα που είχαν λάβει από τους διοργανωτές δεν επαρκούσαν για άλλη αγορά. Αν προσπαθούσαν να αγοράσουν τρίτο τζόκερ, αυτό σήμαινε ότι τα έσοδά τους ήταν παράνομα και οδηγούνταν σε φυλάκιση. Οι ομάδες κατάλαβαν γρήγορα ότι μπορούσαν να προβούν σε συναλλαγές και μεταξύ τους και έτσι καθ΄όλη τη διάρκεια τους ημέρας οι ομάδες αντάλλαζαν πληροφορίες, σφαίρα και μπιτεκνίνια.

      Πηγή : https://www.goodnet.gr/news-item/oi-adiaforoi-adiafthoroi-oi-megaloi-nikites-tou-34ou-kunigiou-ton-tempeloskulon-oloi-oi-grifoi-analutika.html

JSN Pixel template designed by JoomlaShine.com
35700 Views