Ομάδα Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού
Copyright © Σκαραβαίοι Club - www.sclub.rethymnon.com
Σκαραβαίοι Club - ΚΥΝΗΓΙ 2018

Διοργάνωση : Γαλάτες
29ο Κυνήγι Θησαυρού

Κυνήγι Θησαυρού 02-04/02/2018

 

Web: www.galates.info

Νικήτρια Ομάδα : Έκατσ’ η κουτσή κατσίκα
Θησαυρός : Δίσκο της Φαιστού
Σημείο εύρεσης :
Παρτέρι στην Μαρκέλλου και Γαλερού

24 Ιανουαρίου 2018
1ο Κυνήγι Θησαυρού των Κ.ΑΠ.Η.
«Παίζοντας με τις θύμησες»

28 Ιανουαρίου 2018
3ο Εφηβικό Κυνήγι Θησαυρού
«Η Μύηση»

2 -4 Φλεβάρη 2018
29ο Κυνήγι Θησαυρού 2018
Θέμα: «Ιστορίες Περι@πής»
Πάρτυ ομάδων 29ου Κυνηγιού στο κέντρο «Μέγαρο» (2/2/2018)

10 & 11 Φλεβάρη 2018
21ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού 2018
«Κωδικός Μαρμίτα»

Στην ιστορία πέρασε και το 29ο Κυνήγι Θησαυρού των Γαλατών με νικήτρια την ομάδα «Έκατσ’ η κουτσή κατσίκα», που κατάφερε να φτάσει πρώτη στο θησαυρό και να σηκώσει το «Δίσκο της Φαιστού» των διοργανωτών και θα διοργανώσει το επετειακό κυνήγι των 30 χρόνων το 2019!

Ήταν ένα κυνήγι με άρωμα από τα παλιά, με γρίφους που εναλλάσσονταν με ταχύτητα, με …ταμπελάκια, όπως κάποτε, με τσεκαρίσματα διαφόρων τρόπων, με παιχνίδια, χωρίς παράλληλο κυνήγι και τζόκερ, αφού οι διοργανωτές «Γαλάτες» θέλησαν να κάνουν ένα παιχνίδι όπως το γνώρισαν πριν 29 χρόνια και κυρίως να δημιουργήσουν μία κεφάτη ατμόσφαιρα όλη την περίοδο του κυνηγιού και όχι μόνο την τελευταία ημέρα.

Το διαδικτυακό κυνήγι ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη και αφού από την αρχή του οι Γαλάτες έδωσαν και στις 44 ομάδες που συμμετείχαν μία «έξυπνη τσάπα» και ένα κουτί, στο οποίο κάθε ομάδα έβαλε ό,τι θεωρούσε η ίδια πολύτιμο. Αυτό το κουτί κάθε ομάδα το έθαψε σε ένα από τα σημεία που υπέδειξαν οι διοργανωτές.

Ο ΧΟΡΟΣ

Στον χορό του κυνηγιού την περασμένη Παρασκευή, οι ομάδες κλήθηκαν να έχουν μαζί τους μία σειρά από αντικείμενα: μακαρόνι, χαρτοπετσετοθήκη, κουκουνάρι, καρύδι, κάβουρα, κατσαβίδι, σφουγγαρίστρα, λεμόνι, λουκάνικο και ψαλίδι. Οι «Γαλάτες» ζήτησαν από τις ομάδες να …τα βάλουν στη θέση τους, όμως μάλλον δεν τα κατάφεραν. Τελικά, η λύση ήρθε από τους διοργανωτές, οι οποίοι μοίρασαν σε όλες τις ομάδες βασιλόπιτα. Στο φλουρί, οι θέσεις που τοποθετήθηκαν τα αντικείμενα δημιουργούσε τη λέξη «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ». Οι «Γαλάτες» τους καλούσαν να είναι στη θέση που βρισκόταν παλιά ο Λαβύρινθος στην παραλία στις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου… Άσχετο είναι ότι κάποιες ομάδες πήγαν στις 2.30 τα ξημερώματα, κάποιες ελπίζοντας να παίξουν και κάποιες επειδή πίστευαν ότι αυτό ήθελαν οι διοργανωτές και δεν το αποκάλυπταν!

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

 

Στις 2.30 το μεσημέρι οι 44 ομάδες βρίσκονταν στον «Λαβύρινθο». Εκεί οι διοργανωτές τους περίμεναν για να κάνουν κάποια παιχνίδια, που δημιούργησαν μία ευχάριστη διάθεση. Ακολούθως, οι ομάδες έπαιρναν τον πρώτο γρίφο.

Στον φάκελο υπήρχε μια φωτογραφία του σκελετού ενός δεινόσαυρου και η φράση «Καλή σταδιοδρομία». Οδηγούνταν στον σκελετό του νέου κλειστού γυμναστηρίου, που κατασκευάζεται στα Περιβόλια.

Από εκεί έπαιρναν έναν ακόμα φάκελο, που απεικόνιζε τα τείχη της Φορτέτζας και τον χαρακτήρα κινούμενων σχεδίων Στορμ με τις σημαίες της Ελλάδας και της Ε.Ε. Οδηγούνταν στην Φορτέτζα στον ιστό της σημαίας, λόγω του προγράμματος Στορμ στο οποίο συμμετέχει το φρούριο για την ανάδειξη των μνημείων. Οι ομάδες έπαιρναν έναν γρίφο, που τους ζητούσε να πάνε ό,τι πιο πολύτιμο έχουν – δηλαδή το «θησαυρό» που οι ίδιες είχαν θάψει – στο δημαρχείο.
Εκεί υπήρχε μία κατασκευή, στην οποία τοποθέτησαν όλες οι ομάδες τα κουτιά τους και δημιουργήθηκε μία εικόνα: ο Κ.L. Trypides, η κόρη του «Φαιστός» και η μάνα της «Φαιστού». Ήταν η οικογένεια που είχαν ήδη από το χορό «παρουσιάσει» οι «Γαλάτες» και ουσιαστικά περιέγραφε τη φιλοσοφία του κυνηγιού και τον τρόπο που θα παιχτεί.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Οι ομάδες έπρεπε να αποκρυπτογραφήσουν την εικόνα της κατασκευής που είχε τοποθετηθεί έξω από το δημαρχείο και να οδηγηθούν στις 9 το πρωί μπροστά από το Παλαιοντολογικό Μουσείο. Η κατασκευή ανέφερε ότι «κόπηκε το νερό… πάνω στην ώρα», απεικονιζόταν ένα οστό και ένα τηλέφωνο. Έπρεπε οι ομάδες να καταλάβουν ότι το σημείο ήταν μπροστά στο Παλαιοντολογικό, στο κτήριο του ΟΤΕ, μπροστά στα 9 (ώρα) συντριβάνια, στα οποία πια δεν υπάρχει νερό.
Από εκεί έπαιρναν τον πρώτο γρίφο της Κυριακής.

ΟΙ ΓΡΙΦΟΙ

ΓΡΙΦΟΣ 1: «Βροχή Μετεωριτών παρατηρήθηκε στην πόλη και υπήρξαν φόβοι για υλικές ζημιές σε οχήματα. Η εξέλιξη του φαινομένου ωστόσο, παρέμεινε στάσιμη..».
ΛΥΣΗ: Πάρκινγκ 4ων Μαρτύρων – με τις αιωρούμενες πέτρες στο τοιχίο του.

ΓΡΙΦΟΣ 2: Ένας πίνακας κοινοχρήστων πολυκατοικίας που αντί για χιλιοστά των διαμερισμάτων μετρούσε χιλιόμετρα, ενώ το διαμέρισμα 2/4 ήταν κυκλωμένο με κόκκινο.
ΛΥΣΗ: Κοινόχρηστα ποδήλατα (κοινόχρηστα+ χιλιόμετρα) Η Βάση 2, θέση 4 του σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων στο Ξενοδοχείο Pearl.

ΓΡΙΦΟΣ 3: ηχογραφημένο μήνυμα, δελτίο ειδήσεων που περιγράφει αρχικά στην αγγλική γλώσσα και μετά στα ελληνικά με αγγλική προφορά, την είδηση πως ένα αγριόπευκο έχει πέσει στον δρόμο και αποτελεί δημόσιο κίνδυνο.
ΛΥΣΗ: Καφενείο Μιχάλη Λυραντωνάκη στη Σοχώρα. Το ηχογραφημένο μήνυμα στα αγγλικά είναι αυτούσια η επιστολή του Λυραντωνάκη προς τον Δήμο Ρεθύμνης (Κρητική Επιθεώρηση, 7.2.1956).
Το δελτίο ειδήσεων είναι στ’ αγγλικά γιατί ο Λυραντωνάκης είχε στην πρόσοψη του καφενείου του σειρά επιγραφών με κυρίαρχες τις επιγραφές του BBC ενώ στη στέγη είχε καλώδια και κεραιές δίνοντας την εντύπωση λειτουργίας ραδιοσταθμού.

ΓΡΙΦΟΣ 4: Μιμίδιο με τον Σωκράτη και μια λαϊκή τραγουδίστρια. Ο Σωκράτης λέει «εν οίδα» και η τραγουδίστρια απαντά «δεν σε βλέπω και πολύ καλό στην ορθογραφία κυρ Σωκράτη μου».
ΛΥΣΗ: Κέντρο διασκέδασης Νίδα, με το λογοπαίγνιο του Σωκράτη εν οίδα. Σημερινό EVA BAY.

ΓΡΙΦΟΣ 5: Ένα τρίγωνο που στις κορυφές του είναι γραμμένες οι λέξεις ΚΝΑΠΤΩ, ΕΚΛΥΣΤΡΩ, ΗΓΟΡΑΚΟΤΕΣ ΗΤΕ ΘΗΣΑΥΡΟΝ (σ’ αυτή την κορυφή υπάρχει και ένα κόκκινο x, όπως αυτά που δηλώνουν τους θησαυρούς στους χάρτες). Πίσω είναι η εικόνα ενός φανταστικού χάρτη και μια ακτογραμμή (η πραγματική απεικόνιση της ακτογραμμής της περιοχής).
ΛΥΣΗ: Οι κορυφές του τριγώνου βρίσκονται ακριβώς στα Γναφεδιά, τη Γλύστρα, και το περίπτερο στο Στρατοπέδο. Οι ομάδες πρέπει να πάνε στο περίπτερο που βρίσκεται στο κόκκινο x και να ζητήσουν ν’ αγοράσουν Θησαυρό. Εκεί τους δινόταν ένα παλιό περιοδικό ΘΗΣΑΥΡΟΣ μαζί με τον επόμενο γρίφο.

ΓΡΙΦΟΣ 6: Δώρο μέσα στο περιοδικό ΘΗΣΑΥΡΟΣ ήταν ένα μικρό τελάρο ζωγραφικής με την απεικόνιση αριθμών και κάποιων γραμμάτων.
ΛΥΣΗ: Το τελάρο είχε πάνω έναν περιοδικό πίνακα (περιοδικό + πίνακας) που όταν οι αριθμοί του αντικατασταθούν με τα γράμματα των χημικών στοιχείων βγαίνουν οι λέξεις Άγιος Ονούφριος και Big Field (δηλ. μεγάλο χωράφι=ρισβάν μετόχι).

ΓΡΙΦΟΣ 7: Κάρτα pop up (τρισδιάστατη), μια παιδική χειροτεχνία. Απεικονίζει μια παιδική χαρά και έχει θέσεις για να κολληθούν οι βάσεις 2 δέντρων. Δίνονται χωριστά τα 2 δέντρα και 1 σωληνάριο κόλλας.
ΛΥΣΗ: Κολλόδεντρα στην παιδική χαρά στα Περβόλια. Η κόλλα τους ήταν η πρώτη ύλη για τις ξόβεργες.

ΓΡΙΦΟΣ 8: Παξιμάδι με μαύρη μάσκα ληστή και κόκκινα χείλια, 2 ζάρια και ένας πίνακας με αριθμούς και γράμματα.
ΛΥΣΗ: Παξιμαδοκλέφτρα, το τραγούδι που στους στίχους του λέει «έριξα τα ζάρια μου κι έφερα 6-5». Βρίσκοντας τους συνδυασμούς 6-5 στον πίνακα σχηματίζεται η λέξη ‘ΑΨΕΝΤΗ’ – από ψυχής εθελοντής νέος τώρα ηθοποιός, Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (Δημοκρατίας 24)

ΓΡΙΦΟΣ 9: Μια παραλλαγή του παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας και ένα δελτίο λόττο που αντί για αριθμούς έχει γράμματα.
Στο παραμύθι υπάρχει ημερομηνία έκδοσης 1841 και η φράση «γνωρίζοντας την αρχαία παράδοση που λέει πως αν συναντήσεις έναν λύκο στο Ρέθυμνο κερδίζεις το λόττο».
ΛΥΣΗ: Πηγαίνοντας στη σελίδα του opap και εντοπίζοντας τον αριθμό της κλήρωσης βρίσκει κανείς τα κερδοφόρα νούμερα της συγκεκριμένης κλήρωσης. Βάζοντάς τα στο δελτίο βγαίνει από τα γράμματα η φράση «άμε στη φάμπρικα του Μπαραδάκη βάλε το βρακί κι έλα». Οι κυνηγοί πάνε εκεί που παλιά ήταν η Φάμπρικα του Μπαραδάκη, στην απλώστρα της αυλής είναι απλωμένα τα βρακιά της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας. Οι Κυνηγοί πρέπει να φορέσουν ένα και να επιστρέψουν στο Δημαρχείο.

ΓΡΙΦΟΣ 10: Μια κάρτα με το σήμα του fair play όπου η μπάλα ποδοσφαίρου έχει αντικατασταθεί με το διεθνές σήμα της ομοσπονδίας του bridge.
ΛΥΣΗ: Συμβολίζονται οι 3 γέφυρες με γκρι χρώμα και στο πόδι της μεσαίας είναι η μπάλα. Το σημείο που ψάχνουμε είναι το πόδι της μεσαίας γέφυρας.

ΓΡΙΦΟΣ 11: «Πολλά έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί γι' αυτό το σημείο και πολλοί επιδίδονται με πάθος στην αναζήτησή του. Ο ιδανικός τρόπος για να το εντοπίσετε είναι μέσω της εξερεύνησης κατά τα παιχνίδια, ενώ είστε με τον/την σύντροφό σας και σε κάθε περίπτωση μόνο εφόσον τα επίπεδα της υγρασίας καθίστανται επαρκώς υψηλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίζεται στο γλωσσίδι νοτίως του κόλπου, σε βάθος τριών έως πέντε εκατοστών και ο εντοπισμός του είναι για άλλους πιο εύκολος και για άλλους δυσκολότερος. Η ανακάλυψή του κορυφώνει τη διέγερση και μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονη ευχαρίστηση και ερεθισμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί και επιθυμία ούρησης (εξερχόμενοι του κόλπου, αριστερά). Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό».
ΛΥΣΗ: Στο κείμενο περιγράφει το σημείο G. Το σημείο είναι η προβλήτα με το γράμμα G (απέναντι από τους Ναυτοπρόσκοπους). Το ταμπελάκι του τσεκαρίσματος βρισκόταν μέσα στο νερό.

ΓΡΙΦΟΣ 12: Μια πλαστική γκρι υδρορροή με γείσο και την ένδειξη του βορρά.
ΛΥΣΗ: Tο τούνελ του Πλατανιά που είναι μια μεγάλη «υδρορροή» του Φράγματος των Ποταμών». Από το σύμβολο του βοριά οι παίκτες καταλαβαίνουν πως πρέπει να πάνε στη βορεινή του πλευρά.

ΓΡΙΦΟΣ 13: Έγινε παντομίμα. Στη βορινή έξοδο του τούνελ του Πλατανιά περίμεναν 3 άνθρωποι. Ο ένας σχηματίζει με τα χέρια του μια σκεπή, ο άλλος σκεπάζει και ξεσκεπάζει τα μάτια του και δίπλα ο τρίτος κρατάει μια πινακίδα «Προσοχή Σκύλος».
ΛΥΣΗ: Το σπίτι του Φαροφύλακα
Ο αιγυπτιακός φάρος – Χαρ. Παπαδάκης, σελ 120, φωτογρ. Σελ 117

ΓΡΙΦΟΣ 14: Ένας ξύλινος κύβος παζλ (snake cube ή dragon tale cube) με γράμματα και αριθμούς που όταν ξεδιπλωθεί εμφανίζεται η φράση «έλα στο κεντρικότερο σημείο» και ένας χάρτης της πόλης με πολλά αριθμημένα σημεία.
ΛΥΣΗ: Όταν ο κύβος ξανασυναρμολογηθεί το κεντρικότερο σημείο (το κουκούτσι ας πούμε) είναι το νούμερο 25, στο χάρτη ο Τίμιος Σταυρός.

ΓΡΙΦΟΣ 15: Ηχητικό μήνυμα με το τραγούδι «όλα θέλω να τα ξέρω όλα, όχι γιατί είμαι κουτσομπόλα, ποιος πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα κλπ» ενώ πίσω ακούγεται πιο σιγά το τροπάριο της Αγίας Αικατερίνης
ΛΥΣΗ: Η Αγία Αικατερίνη, ναός στην Ταράτσα των Φυλακών στην Φορτέτζα (κουτσομπόλα=Κατίνα, ταράτσα, τροπάριο)

ΓΡΙΦΟΣ 16: Ένας φάκελος με την ένδειξη «Από ΝΕΑ» και μέσα 3 κομμάτια παλαιού υπηρεσιακού εγγράφου που γράφει για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην αντίσταση μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της κατοχής.
ΛΥΣΗ: Το κείμενο είναι μια αυθεντική επιστολή του Νομάρχη Χρίστου Τζιφάκη (που στην Αντίσταση υπέγραφε με το ψευδώνυμο ΝΕΑ). Το έγγραφο αναφέρει τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Αντίσταση η Μαρία Λιονή, υπάλληλος της Νομαρχίας.

Τελικός Γρίφος
Μία ξύλινη βάση με έναν παραλλαγμένο χάρτη του Ρεθύμνου που απεικόνιζε τα 44 «οικόπεδα» που μοιράστηκαν στις ομάδες για να θάψουν τους Θησαυρούς και με 44 τρύπες, όσες και οι τρύπες που άνοιξαν οι ομάδες θάβοντάς τους. Στις 3 απ’ αυτές έμπαιναν 3 μεταλλικοί πάσσαλοι και επάνω τους οι τρυπημένοι δίσκοι που πήραν οι ομάδες κατά τη διάρκεια το Κυνηγιού. Η μια μοναδική κοινή τρύπα των δίσκων οδηγούσε στο σημείο του θησαυρού. Για να εντοπίσει κάποιος τις τρύπες που μπαίνουν οι πάσσαλοι, έπρεπε να τοποθετήσει στη βάση κομμένη την αφίσα του κυνηγιού.

Ο θησαυρός ήταν θαμμένος στο παρτέρι της συμβολής των Μαρκέλλου και Γαλερού.
Στο παιχνίδι υπήρχαν 3 τρόποι τσεκαρίσματος των ομάδων, ενώ οι ομάδες ήταν χωρισμένες σε 3 γκρουπ.
1ος: Χάλκινα κλειδιά διαφορετικών διατομών που έμπαιναν στα ταμπελάκι και επέστρεφαν διψήφιο αριθμό
2ος: φωτογραφίες
3ος: άνθρωποι των Γαλατών

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Τον τελευταίο γρίφο πήραν οι Ανιχνευτές (17.12)- ΕΚΚ (17.14)- Γκουσγκούνηδες (17.23)- Πόθεν Αίσχος (17.27)- Πάρε Φόρα και Κουτούλα (17.30)- Μπουμπούνες (17.34)- Μαλαγάνες (17.35)- Αργόσχολοι (17.35)- Alter Ego (17.37)- Αδιάφοροι-Αδιάφθοροι (17.39)- Εμείς κ Εμείς (17.40)- Αντικαπνιστές (17.40)- Τεμπελόσκυλα (17.41)- Πράσσειν Άλογα (17.43)- Γιαρέμηδες (17.43). Τον τελικό πήραν οι Ανιχνευτές (17.25)- ΕΚΚ (17.27)- Γκουσγκούνηδες (17.37). Ο θησαυρός βρέθηκε περίπου 17.48.

Πηγή : http://goodnet.gr/news-item/o-diskos-tis-faistou-stin-katsika.html

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, Φωτογραφίες: Πέτρος Δρυγιαννάκης

JSN Pixel template designed by JoomlaShine.com
24949 Views