Ομάδα Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού
Copyright © Σκαραβαίοι Club - www.sclub.rethymnon.com

 Ένα ακόμη κυνήγι θησαυρού το 22ο πέρασε στην ιστορία του ποιο πετυχημένου και αυτοδιαχειριζόμενου θεσμού στο Ρέθυμνο.

Διοργανωτές ήταν οι περυσινοί νικητές ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ οι οποίοι δημιούργησαν ένα παιχνίδι στηριγμένο στην οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα από τις δοκιμασίες που πέρασαν οι κυνηγοί του Ρεθύμνου, η ομάδα των ALTER EGO κατάφερε να βρει τον θησαυρό και να αναδειχτεί νικήτρια .

Διαδικτυακοί Γρίφοι
Οι ομάδες μπήκαν σχετικά νωρίς στο παιχνίδι αφού οι διοργανωτές φρόντισαν να δώσουν από την ιστοσελίδα τους τέσσερεις γρίφους . Οι γρίφοι αυτοί απαιτούσαν λύση χωρίς επαλήθευση και όπως είχαν τονίσει οι διοργανωτές θα χρησίμευαν για την έναρξη του παιχνιδιού την Κυριακή. Οι διαδικτυακοί γρίφοι με τις λύσεις τους είναι οι εξής :

 

Γρίφος 1

Λύση :Οδός Αρκαδίου στο παλιό Φαρμακείο  όπου μετέπειτα στεγάστηκε επιχείρηση που αντιπροσώπευε τις Γερμανικές ραπτομηχανές PFAFF

Γρίφος 2

-Μαμά γιατί έχουμε χρυσαφί τρίχωμα;
-Γιατί γιε μου, πρέπει να κρυβόμαστε στα ξερά χόρτα.
-Γιατί πρέπει να κρυβόμαστε στα ξερά χόρτα;
-Για να μη μας αντιληφθούν οι αντιλόπες και οι ζέβρες.
-Και γιατί έχουμε τόσο μεγάλα δόντια;
-Για να τρώμε γιε μου τα ζώα της σαβάνας.
-Μαμά τι είναι η σαβάνα;
Λύση : Στον Κουμπέ στον χώρο που κατά διαστήματα λειτουργεί τσίρκο και υπάρχουν αντιδράσεις φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων για τα αιχμαλωτισμένα ζώα.

Γρίφος 3

Λύση: Στη Νομαρχία όπου δινόταν  παραστάσεις Καραγκιόζη από τον καραγκιοζοπαίχτη Νώντα

Γρίφος 4

Λύση: Στην πλατεία Αγνώστου στο παλιό τυπογραφείο Καλαιτζάκη

Ο Χορός της Παρασκευής
Μετά από δυο Ραδιοφωνικές εκπομπές στον TEAM FM όπου δόθηκαν οι καθιερωμένες οδηγίες και εξηγήσεις στις ομάδες, ακολούθησε η βραδιά του χορού του Κυνηγιού. Ο χορός έγινε την Παρασκευή 18-2-2011 στο κέντρο «Μέγαρο» όπου ο Τάκης Χάσικος και η Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη είχαν την επιμέλεια και παρουσίαση της βραδιάς . Ο χορός ήταν εντυπωσιακός αφού οι διοργανωτές φρόντισαν να έχουν  πρωταγωνιστικό ρόλο οι ομάδες καλώντας τις να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό κοστουμιού. Οι οδηγίες για την κατασκευή των εμφανίσεων είχαν δοθεί από την ιστοσελίδα των διοργανωτών :«Δώστε νέα διάσταση στα ήδη χρησιμοποιημένα αντικείμενα ή χρησιμοποιήστε υλικά που είναι εύκολο να ανακυκλωθούν. Δείξτε όλη τη δημιουργικότητά σας σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ένα εντυπωσιακό κοστούμι με ετερόκλητα αντικείμενα και υλικά. Οι ομάδες θα κληθούν να επιβραβεύσουν με φανερή ψηφοφορία, την ευρηματικότητα, τη φαντασία, τη δυσκολία κατασκευής και φυσικά το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα. Οι ομάδες που θα έχουν κατασκευάσει τα τρία καλύτερα κοστούμια θα επιβραβευθούν το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου. Το σύνολο των έργων θα εκτεθεί στη συνέχεια στο Σπίτι του Πολιτισμού ως τις 3 Μαρτίου.»

Όλες οι ομάδες μέσα από άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά δημιούργησαν σύνολα πέρα από κάθε φαντασία και το θέαμα ήταν φαντασμαγορικό. Μετά από ψηφοφορία αναδείχθηκαν οι τρεις καλύτερες εμφανίσεις. Πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα «ΓΑΛΑΤΕΣ» με θέμα «Μαρία Πενταγιώτισσα Αντουανέτα»., δεύτερη η ομάδα  «Πώς σου φάνηκε» με θέμα «Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ» και τρίτη η ομάδα «Σόι Αναμαζωξάρηδων» με θέμα «SOS ΓΗ – SOS ΠΡΕΒΕΛΗ»

Στην λήξη της βραδιάς  οι διοργανωτές έδωσαν τα καθιερωμένα αντικείμενα για την έναρξη του παιχνιδιού. Δόθηκε μια πάνινη τσάντα που είχε τυπωμένο πάνω τον χαρακτηριστικό αριθμό κάθε ομάδας για το τσεκάρισμα, ενώ η τσάντα περιείχε μια σημαία και οδηγίες για την κατασκευή της, καθώς και τον πρώτο γρίφο για το Σάββατο.

Ο γρίφος που δόθηκε για  το Σάββατο περιείχε ένα φύλλο με εικόνες αντικειμένων και των κοριτσιών των ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ. Από τις  σχέσεις που περιγραφόταν μεταξύ των 18 αντικειμένων κάτω από τις οδηγίες των κοριτσιών των ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ οι ομάδες δημιουργούσαν όπως φαίνεται στο σχήμα το «άστρο του Δαβίδ». Αυτή η λύση  οδηγούσε τους κυνηγούς στον χώρο που υπήρχε παλιά το Εβραϊκό Νεκροταφείο στο «Μελίνα Μερκούρη». Εκεί, οι διοργανωτές περίμεναν τις ομάδες για να επιθεωρήσουν τη σημαία τους και κάθε ομάδα πήρε από έναν φάκελο με τις επόμενες κατασκευαστικές οδηγίες για τη σημαία και την ανανέωση του ραντεβού για την έναρξη, το πρωί της Κυριακής στις 8:30 από την συχνότητα του Team FM.

Η ΕΝΑΡΞΗ
Στις 8.30 το πρωί της Κυριακής μέσα από τη συχνότητα του Team FM, δόθηκε το σύνθημα της έναρξης. Οι τρεις ομάδες που είχαν διακριθεί στο χορό του κυνηγιού  για τις στολές από ανακυκλώσιμα υλικά , δηλαδή οι «Γαλάτες», οι «Πώς σου φάνηκε» και το «Σόι Αναμαζωξάρηδων», κλήθηκαν στο Δημαρχείο όπου πήραν ένα φάκελο με χρονικό προβάδισμα κατά ένα τέταρτο περίπου, στην συνέχεια οι υπόλοιπες ομάδες κλήθηκαν να πάνε ανά ομάδες στα τέσσερα σημεία που προέκυπταν από τους διαδικτυακούς γρίφους: στην οδό Αρκαδίου, στον Κουμπέ , στη Νομαρχία και στον Άγνωστο όπου  πήραν και εκείνες τον ίδιο φάκελο.
Ο φάκελος περιείχε ένα ενημερωμένο χάρτη της πόλης, που ήταν ουσιαστικά ο χάρτης που θα έδειχνε το σημείο του κρυμμένου θησαυρού μετά από κατάλληλη επεξεργασία, καθώς  και κατασκευαστικές  οδηγίες για την σημαία κάθε ομάδας.
Οι διοργανωτές οδήγησαν την κάθε ομάδα να τοποθετήσει την σημαία της σε κάποιο σημείο της πόλης και στην συνέχεια απαίτησαν φωτογραφικό τεκμήριο για την παραπάνω ενέργεια  στο Δημαρχείο.
Από αυτό το σημείο ξεκινούσε το κυρίως παιχνίδι αφού οι ομάδες παραλάμβαναν το πρώτο τεύχος ενός οικολογικού περιοδικού (GREEN) εμπνεύσεως των ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ .

ΚΥΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΕΝΟΤΗΤΑ GREEN1
Το περιοδικό GREEN1 περιείχε 12 άρθρα οικολογικού ενδιαφέροντος τα οποία ήταν οι γρίφοι. Οι λύσεις των γρίφων οδηγούσαν σε 12 σημεία της πόλης , όπου οι κυνηγοί ταύτιζαν την λύση με την σημαία που έβρισκαν εκεί καθώς και με τον αριθμό και τα χρώματα που περιείχε η κάθε σημαία. Το βασικό χαρακτηριστικό που είχαν οι δώδεκα σημαίες σε αυτή την ενότητα ήταν ότι περιείχαν οριζόντιες ρίγες . Όποια ομάδα ζωγράφιζε στην τελευταία σελίδα σωστά τις αντίστοιχες με τους γρίφους σημαίες, προχωρούσε στην δεύτερη ενότητα του παιχνιδιού όπου παραλάμβανε το δεύτερο τεύχος του περιοδικού το GREEN2.

ΕΝΟΤΗΤΑ GREEN1 Λύσεις:
1. Πλατεία 4ων Μαρτύρων
2. 2ο Δημοτικό Σχολείο
3.: Δημοτικός Κήπος
4. CCA Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
5. Νομαρχία Μνημείο Αποδήμων Ρεθυμνίων
6.Ταχυδρομείο
7. Κόρακα Καμάρα
8. Αρχαιολογικό Μουσείο
9.Ποδηλατόδρομος στην Καλλιθέα
10. Τρούμπα στον Κουμπέ
11. Σπίτι της Ευρώπης
12. Λαβύρινθος

ΕΝΟΤΗΤΑ GREEN2
Το περιοδικό GREEN2 περιείχε όπως και το προηγούμενο 12 άρθρα οικολογικού ενδιαφέροντος και την ίδια λογική αντιστοίχησης. Η μόνη διαφορά ήταν ότι οι σημαίες που συγκεντρωνόταν από τις ομάδες σε αυτή την ενότητα περιείχαν οριζόντιες ρίγες. Μετά την σωστή συμπλήρωση οι ομάδες παραλάμβαναν το τρίτο και τελικό μέρος του παιχνιδιού ένα φωτογραφικό άλμπουμ

ΕΝΟΤΗΤΑ GREEN2 Λύσεις:

1. Ελιδάκι
2.  Ιδομενέας Σταυρουλάκης στη Γερακάρη
3.φοίνικας στα βομβόπληκτα
4. Σαπουναριό Παπαδάκη  οδός Ψαρομηλλίγγων
5.Ξενία
6. Άγιος Κωνσταντίνος
7. 13ο Δημοτικό Σχολείο
8. Σπηλαιολογική εταιρεία στην οδό Πατελάρου
9. Πλατεία Νομαρχίας
10. Παλαιοντολογικό μουσείο
11.Παλιό φωτογραφείο Γλυστρίδη στην οδό Γερακάρη
12.Κολυμβητήριο- παλιά σφαγεία στον Κουμπέ

 

ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
Η τρίτη ενότητα ήταν ένα φωτογραφικό άλμπουμ με 12 φωτογραφίες όπου αντιστοιχούσαν οκτώ φωτογραφίες με κεφαλαία γράμματα(Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ,Η,Θ) και τέσσερις με μικρά γράμματα(α,β,γ,δ). Οι λύσεις τους παρέπεμπαν σε σημεία της πόλης όπου η ταύτιση γινόταν με σημαίες καρό διαφόρων χρωμάτων και  ένα ερωτηματικό.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ Λύσεις:

Φωτογραφία Α Άγιοι Απόστολοι
Φωτογραφία Β λύματα πίσω από το Δελφίνι
Φωτογραφία Γ: Τούρκικη δεξαμενή στην οδό Μαρκέλλου
Φωτογραφία Δ: πάρκινγκ στο λιμάνι
Φωτογραφία Ε: Φιλόπτωχο ταμείο
Φωτογραφία Ζ: Συντριβάνι -πλατεία Νομαρχίας
Φωτογραφία ΗΕθνική Τράπεζα οδός Τσουδερών
Φωτογραφία Θ Παλιά κλινική Λυράκη
Φωτογραφία α οδός Γοβατζιδάκη
Φωτογραφία β παιδική χαρά στα Περιβόλια
Φωτογραφία γ είσοδος στο Μακρύ Στενό
Φωτογραφία δ οδός Δρουλίσκου

Η λύση για τον Θησαυρό
Από τα νούμερα που υπήρχαν στις οδηγίες του 2ου τεύχους « η ανακύκλωση θα κινηθεί από τα 35.22 και 24.28» καταλάβαιναν σε ποιο κομμάτι του χάρτη έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους οι ομάδες. Επιπλέον έπρεπε να είχαν παρατηρήσει ότι ο χάρτης είχε πάνω μοίρες ενώ στις οδηγίες του 2ου τεύχους έλεγε ότι σημασία έχουν και τα «δεύτερα», έπρεπε να σκεφτούν ότι τα 24 νούμερα που είχαν ήταν δεύτερα  λεπτά.
Με την ολοκλήρωση της συλλογής των στοιχείων από την Τρίτη ενότητα οι ομάδες είχαν στα χέρια τους 36 σημαίες χωρισμένες σε τρεις ομάδες. Δώδεκα με οριζόντιες γραμμές , δώδεκα με κατακόρυφες γραμμές και δώδεκα με καρό. Παρατηρώντας προσεκτικά οι κυνηγοί έπρεπε να αντιληφθούν ότι οι 12 σημαίες οριζόντιες γραμμές και οι  12 με τις κάθετες γραμμές αντιστοιχούσαν στο καρτεσιανό επίπεδο (Descartes). Άρα ανάλογα με τα χρώματα και τον αριθμό γραμμών των σημαιών του πρώτου και δεύτερου μέρους δημιουργούνταν μοναδικά ζεύγη του καρτεσιανού επιπέδου που αντιστοιχούν σε σημεία, έτσι έχουμε τα ζεύγη (1,27) (7,5) (11,28) (19,34) (9,24) (20,26) (6,17) (3,21) (14,16) (8,32) (2,12) (15,10). Με αυτό τον τρόπο  έπρεπε να είχαν τοποθετήσει στο κατάλληλο τμήμα του χάρτη τα 12 σημεία.
Αυτό που τους έμενε να κάνουν ήταν να σκεφτούν με ποια σειρά έπρεπε να τα ενώσουν. Σε αυτό βοηθούσαν οι σημαίες του φωτογραφικού άλμπουμ του τρίτου μέρους. Το κάθε ζεύγος σημαιών του πρώτου και δεύτερου μέρους είχε μοναδική αντιστοίχηση με μια μόνο καρό σημαία όσον αφορά τον αριθμό γραμμών στηλών και χρωμάτων. Έτσι τα δώδεκα σημεία έπαιρναν αντιστοίχηση γραμμάτων από τις καρό σημαίες άρα και την διαδοχική σειρά για να ενωθούν. Αυτά τα γράμματα ήταν 8 κεφαλαία και 4 μικρά και έπρεπε να ενώσουν τα 8 κεφαλαία μεταξύ τους με τη σωστή σειρά και αντίστοιχα τα 4 μικρά. Τα 8 κεφαλαία σχημάτιζαν ένα ανθρωπάκι με προτεταμένο χέρι και τα 4 μικρά έναν κάδο ανακύκλωσης που μας θύμιζε το γνωστό σχήμα της ανακύκλωσης και οι ALTER EGO, ακολουθώντας την τελευταία οδηγία που τους έλεγε να πετάξουν τα σκουπίδια στο μέσον του πάτου του κάδου, οδηγήθηκαν στο οικόπεδο πίσω από την Αστυνομία, όπου ανάμεσα στα χόρτα βρήκαν ένα κάδο κομποστοποίησης που ήταν και ο θησαυρός.

Η ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

1. ΑLTER EGO
2. Γαλάτες
3. Έκατ’ η Κουτσή Κατσίκα
4. Μπουμπούνες
5. Ανιχνευτές
6. Αργόσχολοι
7. Αμελέτητοι
8. Γκουσγκούνηδες
9. Λέσχη Μαμούνων
10. Μαλαγάνες
11. Τζιτζικοτρίχηδες
12. Ρεμπεσκέδες
13. Μπαγάσες
14. Άρκαλοι

15. Φευ…Γάτοι

16. Γιαρέμηδες
17. Κρασοκουρούπες
18. Χοχλιοί
19. Αδιάφοροι-Αδιάφθοροι
20. Boudalia
21.Κάτι κουρασμένα παλικάρια
22. Πλάνητες και Ανέστιοι
23. Πώς σου φάνηκε;
24. Οι Άλλοι
25. Δείξε στραβέ τ’ αλλήθωρου
26. Άμε να δεις αν έρχομαι
27. Αφόρτιστοι
28. Σκαραβαίοι
29. Πράσσειν Άλογα
30. Σόι αναμαζωξάρηδων

31. (Αντι) Καπνιστές
32. Αγγουροξυπνημένοι
33. Αθόρυβοι
34. Μάσα-Σούρα
35. Περιηγητές Club
36. Μαχμουρλήδες
37. Εμείς & Εμείς
38. Τοξοκρόταλοι
39. Πάρε φόρα και κουτούλα
40. Τεμπελόσκυλα
41. Φλου
42. Ανεμόμυαλοι
43. Ψαθούρια
44. Πότες στρογγυλής τράπεζας
45. Οutsiders

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ για τα οικολογικά μηνύματα που πέρασαν μέσα από το παιχνίδι και για τα εξαίσια κείμενα των περιοδικών, που πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν σημεία αναφοράς στις βιβλιοθήκες των σχολείων της πόλης.

Θέλω να συμμεριστώ επιπλέον το κάλεσμα από το χορό του κυνηγιού του Τάκη Χάσικου, να στραφούν οι ομάδες του καρναβαλιού σε Ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις για την προμήθεια και κατασκευή των κουστουμιών του καρναβαλιού αφού φάνηκε ότι όταν θέλουμε μπορούμε να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας .

Συγχαρητήρια και στους νικητές ALTER EGO και καλή δύναμη για την προετοιμασία του 23ου Κυνηγιού 2012.

Ηλίας Λουλούδης

Πηγή : http://rethemnosnews.gr/2011/03/22-10/

JSN Pixel template designed by JoomlaShine.com
10096 Views